Domů > Různé > USK „C“ – ŠK DP Pha „G“ 2,5 : 5,5

USK „C“ – ŠK DP Pha „G“ 2,5 : 5,5

Jak se to stalo ….
[Alesh:] Dovolím si připsat malou reportáž:

Ohledně Dvořáků, zase tak stabilně letos nehrajeme…tyto dvě partie byly obě prohrané,
remíza nám tak skočila do klína s trochou štěstíčka. ;-P

Zatím ale držíme stejné výsledky :-D.

1. Dvořák Bohumil – Barabas Aleš

Po 24. Vb1 byl soupeř na tahu…

Úloha1: Najděte správný plán a tahy za černého. Úloha to není těžká, tedy ideální pro hráče C-éčka, týmu, ke kterému se váže tato reportáž. 😉
V partii se hrálo dále:
24. … Sg5
25. Ve2 Je6
26. Dd1 Jc5
27. Dc2 Vfa8
28. g3 Je6
29. Dd1 Jc5
30. h4 Sh6
31. Dc2 Je6
32 Dd1 Jc5

remiz

Všimněte si, jak černý opakuje tahy jezdcem Je6 – Jc5, což svědčí o přehlédnutí oné cesty nejspíše vedoucí k výhře.Nutno podotknout, že řešení úlohy výše bylo v partii po vícero tahů, vzhledem k opakující se sérii tahů obou hráčů.Černý měl navíc horší čas, což může také vysvětlovat nenalezení správného plánu.

2. Přibylová Růžena – Dvořák Aleš

Po 22. … Jd7 byla soupeřka na tahu…

Celá partie se nesla v klasickém duchu, tak jak to hraji za černé. Nic moc, zavinuji se, občas udělám nějaký výpad. I když se to mohlo zdát všelijaké, až doteďka byla dle Fritze celá partie v podstatě remizová. S časem na tom nejsem bůhvíjak, klasika.
Ve hře jsem si říkal, že mi sice hoří h7, ale soupeřka to nemůže brát, pro hrozící g6 a zavření jejího střelce.
V dané pozici jsem ovšem přehlídl fatální kombinaci. Stojím jasně na prohru.
Úloha2: Jaký měl být 23. tah bílého? A jak měla paní Přibylová pokračovat dále?
První tah nalezne asi každý, není to těžké. Dořešit úlohu až do konce už dá možná někomu více zabrat. Zkuste nepoužít počítač, ať si nezkazite radost z luštění… 😉

V partii se dále hrálo:
23. Df4 Kg8!
24. Dd6 Jf8
25. Dxd8 Vxd8

Trochu jsem si oddychl, z nejhoršího jsem venku. Poziční výhoda bílého je jasná. Má kontrolu nad e sloupcem, dostane se mi na sedmou řadu. Na druhou stranu, ve spolupráci mojí věže a koně se mi podaří se ubránit. Stojím hůře, ale je tu šance to udržet, říkal jsem si. Partie se dále hrála dle mého propočtu, bílá přesto měla v zásobě silnější pokračování…
Úloha3: Jaký je nejsilnější 26. tah bílého?

Paní Přibylová naštěstí tento tah přehlíží a hraje nabízející se Ve7. Partie tedy pokračovala dále takto:
26. Ve7 Vd7
27. Ve8 g6

a dostávám nabídku remízy. Pro jistotu si jdu ještě pro souhlas ke kapitánovi, ale když vidím Jardovu prohranou beznadějnou pozici, je mi jasné, že není důvod tuto nabídku nepřijmout.

Jak je vidno DP byl zkrátka tento den jasný vítěz a našim prvním dvoum deskám dopomohlo k neinkasování nul jen kousek toho pověstného štěstíčka a né bůhvíjaké šachové umění ;-).

3. Veselý Jaroslav – Kosina Jakub – Kontumace
Chudák soupeř se musel trmácet na Folimanku, aby si nakonec vůbec nezahrál…a chudák Jarda přišel k nule, ani nevěděl jak… 😉 V tomto ale musím podpořit Víťu, chtěl dát šanci všem dalším hráčům, aby měli elově o něco slabší soupeře.

4. Lavrinčík Radek – Košař Milan
Rychlá remíza…jak již bylo řečeno v komentářích. Milan zkrátka hraje na sebe a nikdo mu není schopen vysvětlit, že za družstva se má hrát trochu jinak. Každý jsme nějaký. Milan to bral tak, že s černými je dobré remizovat. Upřímně bych ty barvy tak nepřeceňoval… 😉 Já například zatím hrál pouze s černými všechny letošní zápasy a ani mi to moc nevadilo… 😉

5. Vohralík Vítězslav – Bára Josef


Jediná výhra zápasu. Upřímně jsem Víťovi věřil. S bílými hrál svoji hru. Soupeř nehrál vůbec špatně a Víťovi se nedařilo dovést vše do zdárného konce tak rychle, jak by si sám přál (a jak byl zvyklý z ostatních podobných svých partií z loňska 😉 ), soupeř ale nakonec přecejenom podlehne Víťově chuti po vítězství a děla hrubku. Co se divíte, však už dle jména bylo dopředu jasné, kdo je tady Vítěz…. 😉

6. Šafařík Stanislav – Trojánek Honza


Honza, kapitán zápasu, to neměl dnes lehké. Neplánované starosti s chybějícím hráčem, i starosti kapitána mu jistě na klidu moc nepřidalo… Pozice ve střední hře se mi za něj nicméně zdála docela v pohodě. Zdálo se, že snad získává i nějaký materiál? Nějak si to už nepamatuji. Spíše to musel někde zvojtit a soupeři pomoci k jeho výhře. Škoda.

7. Mráz Jaroslav – Trefilík Jiří


Jarda si tuhle partii za rámeček nedá. Soupeř nemusel skoro nic dělat. V následné analýze v hospě pak dostal Jarda pár rad od obou Dvořáků, kteří se do něj „pustili“, ale věřím že v tom dobrém a ani moc pohlavků tam nepadalo… 😉
Jardo, nezapomeň: vazba je svinstvo, utíkej z ní jak to jen jde. Jezdci v rohu šachovnice toho také mnoho neuhrají… ;-P Věřím, že všechno zlé, je k něčemu dobré a tato prohra ti pomohla otevřít oči a najít směr k výhrám budoucím… 😉 Třeba hned ve středu na Oáze! Držím palce.

8. Škutil František – Opletal Mojmír


Mojmírovu partii jsem moc neviděl. Myslím, že zase tak hrozně nestál. Ke konci vzdává, když soupeř získal navíc krajního pěšce a vypadá to na prohru (Mojmír má „odřízlého“ krále od pole proměny), dle Zdendy je tam ale učebnicový příklad remízy. Nevybavuji si teď tu pozici, ale pokud tomu tak skutečně bylo, bylo by fajn dát sem diagram, jako učebnicový příklad pro naše ponaučení…

2,5 – 5,5
Zasloužená prohra.

  1. Uhliházi
    26.01.2018 na 07:04 | #1

    Nějaké nepříznivé klima či co … Po třech 24 hodinových směnách spím jen dvě hodiny, stále někdo volá, píše … Mezi nimi i Zdeněk, že v práci onemocněl kolega a že musí zaskočit. Situaci nenechávám být a společně s HonzouT a JardouM se snažíme sehnat náhradu. Marně, nikdo nemůže, pouze Jarda Veselý v případě, že zajistíme vrtulník. Navrhuji kapitánovi posunout sestavu dolů a pro Milana připravit soupeře s nižším elem a teoreticky i přijatelnější soupeře pro ostatní. Zároveň druhým dechem dodávám, že realita může být jiná, nesednou soupeři, …. I stalo se. Nejdříve prohrává kontumačně na trojce Jarda Veselý. Vrtulník jsme sice sehnali, heliport však bohužel nikoliv. Poté co nám správce Folimanky definitivně zakáže přistání na střeše, partii vzdáváme, aby chudák soupeř mohl domů za rodinou 0-1. Pak mě nakrkne Milan, když opět rychle remizuje, bez ohledu na fakt, že jsme mu přidělili hratelnějšího soupeře 0,5-1,5. No a pak to jede – prohra Honzy, Mojmíra 0,5-3,5 Kafem zdrogovaný Víťa taky hraje neslaně, nemastně, naštěstí soupeř nevyužívá jeho nepřesnosti. Dvořáky na 1. a 2. desce ani nesleduji, ti letos hrají spolehlivě. Vyhrává se štěstím Víťa, soupeř zřejmě pod tlakem času v remízové pozici vyrábí hrubku a poté, co Víťa samozřejmě přehlíží jednotahový mat, raději vzdává 1,5-3,5. Remizuje Bohouš a poté, co Aleš vidí Jardovu prohranou pozici i Aleš. Nakonec vzdává Jarda. Porážka 2,5-5,5 jen dokládá, že teorie a praxe v šachu bývají značně rozdílné.
    Během zápasu se ukázal Zdeněk, který by vlastně stihl ještě odehrát svou partii a věřím, že by mu 40 minut proti soupeři cca 1400 stačilo. Holt celý den byl nějaký divný …

  2. Aleš
    26.01.2018 na 09:19 | #2

    Hezky sepsané, Víťo! Holt není každý den posvícení… A gratuluji Ti k naší jediné výhře zápasu!

  3. Honza
    26.01.2018 na 09:50 | #3

    @Uhliházi
    Zdravím, Vito jak si na tom 31.1., ve středu ?? Hrajeme na Oáze.

  4. JirkaR
    26.01.2018 na 11:37 | #4

    Díky Víťo za pěkný příspěvek. Ve III. třídě nemá cenu stavět hráče který nedojde.
    Automaticky za kontumaci hráče oddíl dostane pokutu (ve III.třídě „jen“ 50,-Kč). V případě, že se soupiska napíše v 7. lidech je pokuta ve III. třídě až za 10 neobsazených šachovnic. Viz pokuty v rozpisu soutěže.
    http://prazskysach.cz/wp-content/Files/STK/archiv/DV2018/rozpisPraha1718.HTM

    Za nenastoupení družstva pokuta: v Přeborové skupině 3000,- Kč, v I. třídě 1000,- Kč, ve II. třídě 500,- Kč, ve III. třídě 200,- Kč.

    3. Za více případů neobsazení šachovnice celkem v jednom družstvu v celé sezóně: v Přeborové skupině za 3, v I. třídě za 5, ve II. třídě za 7, ve III. třídě za 10: pokuta 100,- Kč + pokuta 20,- Kč za každou další.

    4. Za kontumaci partie, kdy se hráč napsaný v sestavě k partii nedostaví, bude družstvo pokutováno za každou takovou kontumaci částkou v Přeborové skupině 500,- Kč, v I. třídě 200,- Kč, ve II. třídě 100,- Kč, ve III. třídě 50,- Kč, pokud nedostavení se hráče k partii nebylo prokazatelně zaviněno vyšší mocí.

    5. Za odeslání Zápisu o utkání později než jak je stanoveno čl. 2.4.7 Soutěžního řádu: pokuta 100,- Kč.

    6. Za nastoupení hráče základní sestavy méně jak 2x (viz čl. 3.5.6 Soutěžního řádu), bez akceptování-hodného zdůvodnění (posoudí STK PŠS): pokuta 200,- Kč za každou partii chybějící do stanoveného limitu.

  5. Zdeněk
    26.01.2018 na 13:07 | #5

    Omlouvám se všem..Kvůli práci jsem nemohl garantovat včasný příchod,hrozilo,že se nevejdu do hodinové čekací doby..Nakonec se se štěstím povedlo,ale to jsem nemohl tušit. .

  6. Uhliházi
    26.01.2018 na 16:04 | #6

    @Honza
    Ahoj, můžu. Klidně i jako náhradník.

  7. Uhliházi
    26.01.2018 na 16:07 | #7

    @JirkaR
    Díky za poučení, v podvědomí jsem měl jen stovku za kontumaci. Mít znalosti a čas, tak by se to třeba řešilo jinak. Čert to už vem, jenom pozor, Jarda V už nesmí kontumovat

  8. Honza
    26.01.2018 na 18:01 | #8

    @Uhliházi
    Jak by jsi to řešil kdyby jsi měl čas, sestava byla napsána v neděli a s každým jsem osobně mluvil. Jiná věc je že nebyla forma a ta se nedá předvídat, prostě tenhle zápas nevyšel.

  9. Uhliházi
    27.01.2018 na 01:46 | #9

    @Honza
    ??? Nerozumím jak to souvisí s tím, že si tady sypu hlavu popelem…

  10. Jarda
    27.01.2018 na 13:20 | #10

    když mi ve čtvrtek asi 21:30 sms oznámila, že jsem prohrál, nebylo mi vůbec jasné, jak jsem k tomu přišel. Za chvíli mi Víťa důvod vysvětlil telefonem, v pořádku. Jen mě mrzí, že efekt z mé prohry nebyl výraznější!!, naštěstí nás to ale neživí.

  11. Aleš
    29.01.2018 na 00:19 | #11

    Přidána reportáž, fotky, diagramy a Úlohy! 😉
    Nejúspěšnější řešitel má u mě pivo!
    Čas do konce týdne, tedy do Neděle 4.2.2018 23:59:59.
    Řešení mi zasílejte na email. Zúčastnit se může každý, výhru ovšem může získat pouze řešitel psaný na soupisce našeho C-éčka ! 😉

  12. Honza
    29.01.2018 na 07:11 | #12

    @Aleš
    Profesionálně provedená reportáž, pěkné. Hned toho vím víc.

  13. Aleš
    11.02.2018 na 22:02 | #13

    Hehe, nikdo nechce pivo, to jsem nečekal… 😉

  1. Žádné zpětné odkazy