Domů > Partie, Přebor Prahy > USK A – Praga A 6-2

USK A – Praga A 6-2

Výsledek jednoznačný, ale na šachovnicích to tak nevypadalo. Píšu stručně, tak doplňujte podrobnosti.

Otakar Macháček přišel poslední, ale zvítězil jako první. Nějak mi dochází munice proti Otakarovi.

Radek Wasserbauer remizoval.

Bohouš Dvořák remizoval.

Pak vyhrál v rychlém sledu (nebo jsem to já nestačil už sledovat) Jirka Řehák a Michal Veselský. Prohraný Jarda Veselý taktéž vyhrál. Mezitím se odehrálo nechutné extempore soupeře Jirky Řeháka, který našemu předsedovi vynadal, jak si může dovolit hrát 1.d4 a blokovat pozici a ještě se k tomu usmívat, když každý slušný člověk-šachista hraje 1.e4! …Víťo, a co moje a Tvoje 1.f4!?

Paprsek prohrál. Byl to den slepoty. Michal v hospodě taky ukazuje, jak nevidí primitivní dvojtahovou taktiku…
Michal: Ano, pořád ještě nehraju moc dobře (sice už začínám vidět dobré tahy, ale zatím se je ještě neodvažuji hrát), ovšem soupeř nastoupil po letní pauze, takže to naštěstí stačilo. Dvoutažku sem dávat nebudu, ale pozice o tah později je větší výzvou (už jsem vyhranej). Můžete si zkusit najít nejlepší pokračování za černého:

 

Při rozboru zjišťuji, že jsem byl vyhranej. Potom prohraji, když si už myslím, že partii udržím. Naštěstí v klíčovém momentu přichází zpráva, že už máme 5 bodů!

ČNT. Když nevidím jednotahový zisk figury, tak bych to neměl hrát. 🙁

ČNT. Beru na g5 jezdce, protože stejně by bílý vynutil výměnu mého bělopoláka za svého černopoláka. Stojím už na prohru -2,0.

BNT. Bílému všechno hraje a vychází. Po výměně dam stačí natáhnout a6 a pěšce nemůžu dobrat pro ztrátu figury Sb5. V hospodě (a podle počítače) to nakonec bylo to nejlepší a zkusit bránit koncovku na jednom křídle V+2S+1p proti V+S+2p.

7.šachovnice Řehák – Bečvář

V pozici na diagramu se černý rozhodoval mezi ústupem Kf7 a Kd7. Zahrál o něco slabší 1..Kf7 a umožnil bílému postup 2.Kd4 Vxb4 3.Kc5 se ziskem pc6 a rychlou výhrou. Pozice bílého je však i po lepším 1…Kd7 vyhraná 2.c5 a bílý hrozí postupem 3.f5 (nepomáhá ani 2…f5 3.Vd4+ Kc8 4.g5 (uzavírá volné sloupce pro černou věž). Bílý dojde K na c3 (c4) podržet pěšce b4 a aktivní bílá věž na d6 zajistí bílému výhru.

Poslední dohrává divokou (pro soupeře) blicku Pavel Komprda. Když jsem to viděl, tak už to bylo zcela jasně vyhrané pro Pavla.

  1. Michal
    19.01.2018 na 10:42 | #1

    Rychle se koukněte na tabulku skupiny. Jsme na prvním místě! To už se pravděpodobně nebude ve zbytku sezóny opakovat 😉

  2. Paprsek
    19.01.2018 na 11:01 | #2

    @Michal
    …napiš si Áčko, ať tam vydržíme i příští týden. 🙂

  3. Milan Vogl
    19.01.2018 na 14:42 | #3

    Nevím, co jsi hrál ty, ale já bych sebral koně věží.

  4. Michal
    19.01.2018 na 15:09 | #4

    @Milan Vogl
    Ano, to je správně.
    Jinak úplně nejrychlejším řešitelem byl Aleš přes Whatsapp 😉

  1. Žádné zpětné odkazy