Domů > Různé > Jazykový koutek-čeština a chlast

Jazykový koutek-čeština a chlast

Když se ožere šachista, jak se to řekne pěkně česky? Čekám návrhy.:-)

Čeština a chlast
O tom, že čeština je nejkrásnější a nejbohatší jazyk na světě netřeba polemizovat. Zvláště dá-li se dohromady s největším koníčkem Čechů – alkoholem. A tak – jak říkáme hezky česky těm, kdo si poněkud více přihnuli?

Elektrikář může být nadrátovanej a soudce jak zákon káže. Klempíř byl na šrot. Metař byl nametenej a sládek nachmelenej. Akademický malíř byl pod obraz a malíř pokojů zmalovanej. Loutkoherec byl zpumprlíkovanej. Zpěvák, a že jich bylo, byl zhulákanej. Letec byl jako bomba, pyrotechnik jako puma a kanonýr jako dělo. Pracovník pneuservisu byl gumovej.
Truhlář byl jako prkno. Kněz byl jako slovo boží, funebrák tuhej. Meteorologa nebylo potřeba, ale byl by na mraky. Veterináře potřeba bylo, a když se vracel z akce, byl jako zvíře.
Boxer byl ztřískanej, kropič zlitej. Zemědělci ji měli jako vidle. Zootechnik v JZD byl jako dobytek, řezník jako prase. Kovář byl zbušenej, kuchař na kaši a myslivec piclej. Písmomalíř byl často zlinkovanej, lakyrník zlakovanej. Kominík byl zčazenej. Sklenář měl okno. Koukám teď na televizní zprávy. Je tam nějaký poslanec. Ten kdyby přijel do Vísky, tak by byl odhlasovanej.
Uklízečka bude na prach. Zaměstnanec autobazaru je jetej. Dopravář má špičku a pumpař je total. Zahrádkář by mohl být nakropenej, dřevorubec zrubanej.
Karbaník je zkárovanej. Ortopéd bude zlámanej, dermatolog koženej a anesteziolog v bezvědomí. Pedagog bývá vyškolenej. Hudebník na moll a entomolog na mol. Chmelař je jako žok. Ajznboňák i tramvaják je vykolejenej. A výhybkář namazanej. Zoolog má opici. Logicky. Kynolog je jako doga. Zákazník má nakoupeno. Řidič je zřízenej a ocelář zkalenej. Flétnista zhvízdanej.

  1. JirkaR
    05.12.2016 na 19:51 | #1

    Flétnista zhvízdanej a šachista byl po tahu 🙂

  2. Michal
    06.12.2016 na 01:06 | #2

    Dobře předseda! Ještě toho budu muset hodně natahat, abych vymyslel něco lepšího…

  3. Uhliházi
    06.12.2016 na 02:05 | #3

    Já bych si vzal příklad ze slovenštiny a zbytečně to nekomplikoval:

    https://www.facebook.com/karel.duda1/posts/1484202144926586

  4. Paprsek
    06.12.2016 na 08:00 | #4

    …Otakar tuhle říkal, že když šel z Buči baru, že „chodil jak jezdec“.

  1. Žádné zpětné odkazy