Domů > Různé > Hostivické šachování-5.kolo/2016/17

Hostivické šachování-5.kolo/2016/17

Konečně výhra družstva! Ale byl to porod…

Krajská soutěž A-výsledky

Soupeř měl být k poražení, obzlášť když přijeli bez 3-4 prvních hráčů a např. na 8. desce hrálo ELO 1300?!
Nakonec výhra 5-3. Ale jednu chvíli jsme prohrávali 1-3.

Plicka-Paprsek 0-1
ČNT
plicka-js
Stalo se už jen: 51.-; Ja7? 52.a4?? bxa4 53.Sg6 Kxb2.

Tady je komentář Karla Obrázka:
Áčko konečně zabodovalo a napodobilo Béčko z minulého týdne rovněž výsledkem 5:3 s Libčicemi. Měla to být jednoznačná záležitost, na všech šachovnicích jsme byli elově lepší a stejně to bylo hodně upracované a napínavé.
Popořadě Honza na poslední šachovnici se se soupeřem nemazal a spláchl ho snad za půl hodiny hezkým dušeným matem jezdcem na f2. Nádhera.
Pak ale začalo trápení a spousta běd. Od zadu Vašek bída, žádná protihra jen poziční ústupky, až nebylo pomalu kam ustupovat,. Přitom tam v jednom okamžiku byl docela zajímavý útok střelce z c2, to by si ho ale Vašek nesměl nechat zavřít a vyměnit dámu. Rudla se rozhodl nepohnout pěšcem e7 celou partii a tak byl zákonitě udušen a dojel na nedostatek prostoru. Petr se pustil odvážně do oběti figury za útok a v první fázi to vypadalo na to že uspěje. Pak se mu to ale začalo drolit a vyměnil dámu a bylo po hrozbách. Nicméně bojoval a o mnoho tahů později opět vytvořil matové hrozby, leč cestu k výhře našel až při analýze. Jirka stál ze zahájení nehezky leč soupeř měl z něj velký respekt a tak toho Jirka využil a hrál až do koncovky. To už jsme prohrávali 3:1 a Vasil určil strategii, Jirka remis a Mirek, já a on výhra. Ono se to řekne, ale má výhoda v té chvíli byl pouze soupeřův srdnatě bráněný dvojpěšec, na kterého byl hlavolam se dostat. Mirek už přešel do koncovky s figurou navíc, dalo by se říct jen ruční práce, přesto se tahali snad osmdesát tahů. Vasil v časovce prokaučoval vyhrávající tah a soupeř dostal protihru, nicméně se dostal do stejné časovky a tam se Vasil orientuje přeci jen rychleji a nachytal ho na mat. Jirka dál hrál remizovou koncovku na výhru až se dočkal chyby. No a mně se na závěr podařilo konečně dvojpěšce pobrat a mezerou po něm mazat nechytatelně pěšcem do dámy.

Shrnuto ne úplně přesvědčivý výkon s dobrým výsledkem a dobrý základ do příštího roku. Letos nás čekají středeční tréninky na hřišti, výborná hospoda po rekonstrukci a nekuřácká. Připomínám ještě 26.12. rapid v Kolešovicích (zájemci hlaste se, zatím je nás jedno auto), jinak družstva až napřesrok.

Ještě jsem zapomněl na podporu diváků, Slávek i Vasilův soused se snažili a dík jim za to.

  1. Paprsek
    20.03.2017 na 08:50 | #1

    Gratuluji Hostivickému Áčku k vítězství 5-3 nad Buštěhradem A.
    Zejména gratuluji Rudlovi Matoušovi, že neprohrál s ženskou – Sofií Přibylovou, což mě se na rapidu v Hostivicích nepovedlo. 🙂

  2. JardaM
    20.03.2017 na 11:11 | #2

    Ať se snažím jak se snažím, tak mi nejde táhnout střelcem z e4 na g8 🙁

  3. Paprsek
    20.03.2017 na 11:20 | #3

    @JardaM
    Svatá pravda. Je to 6 a ne 8. Takže 53. Sg6…opravuji v textu.
    …máš bod, Jardo, jako jediný jsi to přečetl. 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy