Domů > Přebor Prahy > Zora A – USK B

Zora A – USK B

Jeli jsme hrát v oslabené sestavě…

…soupeř nás naštěstí potěšil podobně oslabenou sestavou též.

Vzhledem k souběhu s Áčkem jsme tak přišli nejen o první pětku, ale navíc jsme museli hrát v sedmi, neb nebylo pak už z čeho brát.
Ostatní hráči se též trousí, jako kdyby neměli hodinky, ale v šest hodin už tam minimálně čtyři své hráče máme, tak můžeme začít.
Soupeř vede 1-0.

Těšil jsem se, že si zahraji po x letech proti nevidomým, soupeře jsem nicméně vychytal vidomého. Elově byl sice slabší, ale trochu mi nesedlo zahájení
a hru jsem tak nerozehrál pocitově nejlépe.

Na třetí hrál Víťa proti soupeři, kterého nechtěl dostat, což mi říkal snad už několik dnů předem 😉 Tomu se také moc dobře v partii necítilo.
Na čtvrté hrál Honza Ondřich, proti paní Vítové. Honza se na partii naopak těšil a hrál v klidu příjemné šachy.

Na páté hrál Košař. Soupeř měl vzhledem k též posunuté sestavě lehčí soupeře a našim borcům vzadu jsem tak velmi věřil, že bez větších obtížích své soupeře převálcují.
Tím spíše právě Milanovi…

Hrajeme, zanedlouho přichází Mojmír, se kterým se pozdravím a který hraje na sedmé desce.

Poté se ukáže i kapitán, který má dnes čestné místo na první desce a Luky tak může rozjet své představení. No, nemusí pospíchat. Jeho soupeřka totiž ještě nedorazila
a dle soupeřova kapitána by měla dorazit někdy těsně před sedmou hodinou…

Asi po 40ti minutách doráží i náš poslední hráč tohoto utkání a Zdenda tak usedá na šestou desku a může rozehrát své hbité šachy.
To už se ale rýsují první výsledky…

Víťa přijímá soupeřovu nabídku na remiz. Situaci sleduji z povzdálí a nezasahuji. Promíjím Víťovi fakt, že tuto remízu nekonzultuje s kapitánem a to i za situace, kdy prohráváme, jsouc si vědom jeho obav z jeho soupeře.
1,5-0,5
Remízu nabízí soupeř i Košařovi, tomu ale vzít remiz zakazuji! Takový luxus si už přece dovolit nemůžeme, kór když ještě není nic jasné a Milan přece svého soupeře musí přehrát.
Mezitím dorazila soupeřka Lukymu a hvězdná sestava tohoto kola je tak kompletní. Stihla to včas a Lukáš se tak může vrhnout do víru tance s příjemným časovým náskokem.

Časový náskok je něco, co mě bohužel chybí. Ze zahájení jsem sice vyšel nakonec celkem dobře, na to, jak mi to nesedlo, ale právě na úkor času, klasika.
Soupeř mi už také nabízí remízu, z logických důvodů ale nepřijímám. Toto se opakuje ještě vícekrát… 😉
To samé se děje i v Milanově partii. Tam to ale dospělo do bodu, kdy má jeho soupeř prostorovou převahu a vzhledem k Milanově hře nakonec na nabídku remiz raději přistupujeme…
Soupeř stále vede…2-1

Takhle by to nešlo…
Situaci zachraňuje Mója. Tomu se letos celkem slušně daří a svého soupeře poráží v příhodný okamžik.
Srovnáno 2-2

Situace začíná vypadat dobře. Zdenda má pevnou pozici a zdá se, že svého soupeře pomalu přehrává, časový deficit, jakoby ani nevnímal…
Dobře stojí i Honza, který má aktivnější figury, více prostoru a slibně vypadající útok na důležitých diagonálach s možným ohrožováním soupeřova krále.
U mě to vypadá trochu veseleji díky pěšci navíc, potažmo dvěma, ale soupeř může jednoho snadno dobrat. Jsou tu však nestejnopolní střelci. K tomu ještě obě věže a dámy, tak uvidíme.
Hru diktuji spíše já a snažím se za každou cenu najít smrtící útok. To mě stojí hodně času…

Lukáš má pozici ještě zapeklitou, ale v jeden moment se mi zdá, že může s tempem rozpohybovat centrální pěšce a na konci této kombinace získat minimálně jednoho píška a příjemnou prostorovou převahu.
Luky ale volí jiné pokračování. Tak nevím, jestli jsem to tam viděl správně, nebo ne, snad to sem Lukáš pak dá.
Zdeněk zanedlouho končí svou partii a dá se objektivně říci, že svého soupeře opravdu převálcoval! Paráda!
Vedeme! 2-3

Ještě jsme ale nepřeskočili a situace se začíná trochu zamotávat. Já nenacházím útok, moc to hrotím a ztrácím dva pěšce, tedy stav píšků je srovnán. Pozice je to celkem otevřená a je tam hrozba různých kombinací. Do kontroly mi zbývá velmi málo času. Soupeř už ani nenabízí remízu, asi trochu věří, že mě v kisně porazí…
Honza též nevolí nejsilnější tahy a jeho slibně vypadající útok jeho nevidomá soupeřka přesně ubrání! Klobouk dolů! Luky povyměnil skoro všechny figury a zbyli mu též nestejnopolní střelci. Jeho partie tak začla býti trochu podobná té pozici mé 😉
Honza zanedlouho končí. Jeho soupeřka bojovala jak lvice a nedala jeho útoku žádnou šanci. Partie končí smírem.
Luky zanedlouho též remízuje, tam už se nic vymyslet nedalo.
3-4

Všechno zbývá na mě. Nemám daleko od spadnutí a vše tak můžu ještě nakonec pěkně po… 😉 (Pohnojit ;-P).
Časovku nakonec přežívám, ale též se vymění figury a zbydou jen ti střelci a věž…Stojím líp, soupeř dělá chybky a díky tomu získávám i pěcha navíc. Dojde k výměně věží, ale i tak se tam už toho nedalo mnoho vymyslet a je to remíza…
Ufff 3,5 – 4,5

Tohle bylo o fous. Pak to jdeme zapít do klasické hospůdky na růžku, kde se sházíme s postupně přichází vším áčkem, který odehrál úplně se stejným skórem, ale bohužel domácí též získali tu menší část ;-).

  1. Uhliházi
    18.02.2016 na 22:51 | #1

    Nebyl důvod se ptát zda mám přijmout remízu. Pozice plichtová, moc se mi hrát proti panu Krčilovi nechtělo. Když jsem v jeden moment zapomněl udělat tah za bílého (soupeř hrál na své šachovnici), trochu mě polilo horko a napadlo mě raději včas nabídnout remiz. Soupeř mě předešel. Všichni hráči za mnou měli teoreticky vyhrát. Taky nebylo koho se ptát, protože Lukáš Holandské hře moc nerozumí 😀 Z taktického hlediska jasná volba.

  2. Honza
    19.02.2016 na 05:57 | #2

    Hezká reportáž ….

  3. van Grog
    19.02.2016 na 12:55 | #3

    @Honza
    Pěkná, ale chybí mi tam diagram alespoň z nejdramatičtější partie s paní Vítovou.

  4. Honza
    19.02.2016 na 12:58 | #4

    @van Grog
    Mně taky ((((((((((((((((

  5. Uhliházi
    19.02.2016 na 14:37 | #5

    @Honza
    Poslals partii Alešovi? Stála by za zveřejnění!

  6. Uhliházi
    22.02.2016 na 20:39 | #6

    @Honza
    Škoda, že bylo málo času, 29. tah to lámal. Já tam viděl Se5, což by bylo taky slabší.

  7. Honza
    22.02.2016 na 21:36 | #7

    @Uhliházi
    Tak šetřme síly na Bohemku, tam uvidíme co je v nás ((((((((((((((((((((((

  8. Zdeněk
    23.02.2016 na 00:29 | #8

    29.jen koutkem oka Dc3 . .

  9. Uhliházi
    23.02.2016 na 14:18 | #9

    @Zdeněk
    Nojo, když člověk je v časovce a nechce opakovat tahy …

  10. Honza
    24.02.2016 na 08:44 | #10

    @Zdeněk

    29. Dc3 dobře ale po 29…..Dg7 a 30. Dxg7 Jxg7 cesta k výhře ještě dlouhá
    a přiznám, že jsem chtěl přečkat kisnu a moc figury neměnit ……..

  11. Aleš
    24.02.2016 na 12:22 | #11

    Honzo, kazdopadne hezka partie, diky za ni. Nevim, jestli Vita nemel na mysli, zes mel hrat spise 30.Dc3, tam mi to prijde trochu lepsi a zajimavejsi, nez to De2.

  12. Aleš
    24.02.2016 na 12:28 | #12

    Aha, tak beru zpet, to je vlastne stejne, jak jsi psal. 🙂

  13. Uhliházi
    24.02.2016 na 12:51 | #13

    @Aleš
    Už jsem psal, že bych hrál 29.Se5. Ale když jsem na to mrknul doma, tak nevidím další pokračování. Jak píše Honza, byl v kisni. Já za C podobnou partii v blížící se časovce ještě málem prohrál 🙁

  1. Žádné zpětné odkazy