Domů > Přebor Prahy > Loko C – USK B

Loko C – USK B

Přituhuje…

Důležitý zápas, který se nám bohužel moc nepodařil. Začátek byl nadějný – poměrně rychle jsme vedli 2,5 – 0,5 !!!
Naděje na úspěch vystřídala po čase určitá nejistota, zda-li to soupeř ještě nestihne uplichtit a po dalším čase naopak jistá jistota, že to soupeř neuplichtí ;-). Protože jsem měl vyjímečně čas sledovat ostatní hráče, uvedu vám postupně jednotlivé partie, tak jak se hrály…

Jako první překvapivě skončil Aleš. Po 17. Vdd1 hlásí Fritz vyrovnanou pozici, i když se mi to trochu lepší zdálo za černého:
Dvořák Aleš (1721) – Krajl Zdeněk (1732) 1-0
DvorakAles-KrajlZdenek1

Soupeř udělal hrubku – 17. … Sg4, já získal jezdce navíc a vzhledem k pozici byla cesta k výhře poměrně snadná a rychlá. Soupeř vzdává v 31.tahu.

Jako druhý dohrál Ota. Ten svého soupeře doslova převálcoval a byl to ten Ota, jak ho známe:
Macháček Otakar (2007) – Pavlíček Petr (1901) 1-0
MachacekOta-PavlicekPetr1
37.BNT
Ota v partii nejprve získal pěcha, pak kvalitu a výsledek vidíte sami! 😉

Mezitím Roman přechází do koncovky. Je to jeho letošní premiéra za béčko a hraje skvěle. S úsměvem, dobře naladěn a na šachovnici má více ze hry.
Škoda že přehlíží sílu své pozice! Hraje správné 39. Vd1!, ale zřejmě přehlíží hlavní zápletku a povyměňuje skoro všechny figury. Soupeř nabízí remízu o chvilku později a nemá smysl ji nepřijmout.
Alespoň půlka je stejně super, ale škoda, tady mohla být i výhra! Tady si může vážený čtenář zaluštit, tak schválně, jak měla partie dále pokračovat? 😉
Veselý Roman (1717) – Katsianikos Konstantinos (1666) 0,5-0,5
VeselyRoman-KatsianikosKonstantinos1
ČNT po 39.Vd1

Vedeme 2,5-0,5, lepší začátek jsme si ani nemohli přát…Dál je to sice nejasné, ale šance tu je…
Ota s Romanem odchází fandit áčku a chvíli se hraje. Jak čas plyne, tak se rozplývají naše šance na výhru a nejspíše i na postup…

Víťa hraje s panem Řezankou, sympatickým to a nám dobře známým leaderem „nepřátelského“ tábora… 😉 Víťa to řeže pěkně…
Nutno podotknout, že výše zmíněná věta s plynutím času na tuto partii neplatí. Víťa to totiž zařízl již dávno a celou partii se tak už jenom trápí. Posuďte sami:
Řezanka František (1712) – Vohralík Vitězslav (1762) 1-0
RezankaFrantisek-VohralikVitezslav1
ČNT 25. …

Tato pozice má krásný lektorský potenciál. Všimněte si zejména, jak soupeřův jezdec na b6 drží černého střelce, věž, pěchy… Bez věže se zkrátka hraje špatně. To může potvrdit i Michal, ale nepředbíhejme… 😉
Víťa stojí před rozhodnutím, zda-li hrát trochu dvojsečné 25. … g5, nic lepšího ale v pozici už nevykoumá a na záchranu to nestačí. To by soupeř musel někde škobrtnout, což se ale neděje.
Uhlíhází tentokráte vítězství neslaví a s „radostí“ končí jeho trápení.
2,5 – 1,5

Lukáš hraje zajímavou, nelehkou hru. Okolo d4 se soustřeďuje obrovský chumel jeho i soupeřových figur a celé je to sakra zamotané! Tady vyhraje ten, kdo to propočítá dál a přesněji, říkám si. Lidský mozek to nedá, pro počítač je to jistě brnkačka.
Nevím, jestli toto jsou pozice, které Lukymu sedí, ale když už to hraje…Hlavní zápletka ovšem přichází něco před 15.tahem.
Fuchs Lukáš (1795) – Čuchna Martin (1855) 0-1
FuchsLukas-CuchnaMartin2
BNT

Nevím přesně, jestli jsem všechny černé figury postavil ok a jestli tam neměl černý ještě pika, ale hlavní motiv to nemění. Soupeř do toho říznul a je jasné, že se chumel bude rozmotávat a dojde k nějakým výměnám.
Asi se nabízí jeden tah (že by další úloha 😉 ), nicméně Lukáš si vymýšlí zajímavější zápletku. Hraje Jxc5 ?. Nepřipouštím si, že to nebyl úmysl a trochu se divím, že Luky volí takovouto výměnu dámy za dvě lehké figury a věž, ale v pozici, kdy má o figuru méně :-/. Nicméně, nakonec, proti gustu… 😉 Po zápase se pak ale dovídám, že to bylo čisté přehlídnutí. Škoda, i to se stává, ale nemělo by. Lukášovi se letos zkrátka opravdu moc nedaří.
Po pár tazích byla pozice následující:
FuchsLukas-CuchnaMartin1
ČNT

Černý zahrál 17. … 0-0, Luky vyměnil jezdce za toho bělopolného střelce na b7. Černý má sice výhodu, ale prosadit ji nebude mít zase tak lehké, říkám si. Lukáš má dvojici střelců, věž…ta dáma se může dostat do maléru…
Luky ale fakt neměl den a nechal si jednoho střelce vyměnit za soupeřova jezdce. Navíc zvolil nesprávný plán, nerozehrál druhou věž z a1 a to už byla konečná. Soupeř pronikl dámou do jeho tábora a bylo po parádě. Škoda.
2,5-2,5

A kde je to vedení, hmmmm? 😉

Vedle sedící Jarda, to je jiná liga. Tomu jsem věřil, že remízu by uhrát mohl. Pozice byla uzavřená, soupeř hrál sice dobře, ale nic významného tam neměl. Hrál pěkně, ale Jarda se nenechal zaskočit. Alespoň zpočátku.
Pak se ale pozice napůl otevřela a začal začátek konce…Takto to vypadalo po 25 tazích:
Achylis Miloš (1770) – Veselý Jaroslav (1785) 1-0
AchylisMilos-VeselyJaroslav1
ČNT
Černý hrál 26. ??? – Další úloha, vcelku snadná, ale Jardo Mrázi, potrénuj! 😉

Pozičně je na tom Jarda hůře, ale úplný průšvih to ještě není. Šance na úspěch je ale mizivá. Jarda nicméně bohužel vymění úplně všechny figury a nechá si akorát střelce. Toho bělopolného „mrzáka“, který vzhledem k rozestavění pěšců znamená pro černého pohromu. Soupeři naopak zůstane jezdec, který je v takovýchto uzavřenějších koncovkách silnější. Tady už se nedalo nic zachránit a zkáza na sebe nenechává dlouho čekat.
3,5-2,5 pro domácí. To je špatné už…

Zbývá Bohouš a Michal. Šance na celkovou plichtu jsou minimální, ale ještě žijou…
Táta má vůbec zajímavou partii. Asi nejzajímavější z celého utkání. Velmi originální. Hra je to velmi otevřená, plná hrozeb oboustranných odtahů, honů na dámu, vidliček a to vše v nenápadných, několika tahových variantách, které se různě kombinují. Tohle lidský mozek hráčů naší síly není schopen všechno pobrat. Opět tedy rozhodne, kdo uvidí dál a dýl ;-). Podle počítače byl táta totálně vyhraný, několikrát, stejně tak jakožto i prohraný. Není se čemu divit, tohle nejde všechno spočítat. Posuďte sami!
Frouz Petr (1904) – Dvořák Bohumil (1970) 1-0
FrouzPetr-DvořákB1
ČNT po 20. exd5

První klíčový okamžik partie. Co má černý hrát? Správná odpověď napadne většinu z vás. Táta ale zvolil jiné pokračování, asi se bál potencionálních hrozeb na jeho krále a prosazení soupeře vzhledem k faktu, že náš hráč je pozadu s vývinem svých figur na královském křídle.
Jojo, mít v hlavě počítač… 😉 Díky této nevyužité šanci ovšem mohla na šachovnici vzniknout velmi otevřená pozice a bitva plná lavírování a hrozeb, bitva hodna mistrů. Nutno podotknout, že oba hráči se s ní vypořádali se ctí a odvahou.
Pravda, měli jsme štěstí, protože kdyby měl soupeř počítač v hlavě, tak mohl dvakrát suverénně vyhrát! Ale najděte to tam… Po pár výměnách a uklizení krále se partie dostala do další klíčové pozice. Tato úloha je jednoduchá, ale tátovi asi docházely pomalu síly…
FrouzPetr-DvořákB2
ČNT vyhraje. Bílý hrál 39. Se3.
Je to 2:2. Tedy co se skóre nevyužití jasných šancí v této partii týká…

Nicméně i tak jsem dlouhou dobu věřil, že to má Bohouš lepší a minimálně remiz tam pak najde. Zvolil ale slabší závěr, nechal si vzít pěcha a ještě k tomu pak dopustil výměnu všech zbývajících figur. Škoda.
Náš osud je zpečetěn.
4,5 – 2,5

Zbývá Michal. Zatímco jsem sbíral pozice našich hráčů a ostatní měli odehráno 37. tah, 39. tah apod., Michal měl prázdný partiář – teprve 15. tah. Partie hodna velmistrů. Alespoň co do tempa hry.
Michal to ale tentokráte nějak nezvládl s časem a ani pozičně. Hrál o něco méně aktivně, než jak ho známe a to ho přivedlo do neřešitelných problémů. Počátek konce se rýsoval již po těch 15ti tazích:
Novák Václav (2043) – Veselský Michal (2083) 1-0
VeselskyMichal-NovakVaclav1
Po tahu bílého 15. dxe5

Michalův jezdec má problém a to je jen začátek. V důsledku toho soupeř získá rozhodující převahu, pěcha, kterým hrozí proměnit se v dámu a Michal ztrácí celou věž jako důsledek toho všeho, čemuž ani určitá časová kisna moc nepomohla…
Toto se nápadně podobalo Víťově nešťastné pozici a ve finále bylo jedno, jestli ta „ztracená“ věž byla ještě na šachovnici, či už „v rukou“ soupeře. Toto už je na vzdání.
Michal ale ještě doufá a čeří vody posledním zoufalým útokem na krále, soupeř ale vše v klidu pokryje.

Michal: Soupeř do toho bušil od samého začátku. Vznikla lehce exotická, symetrická pěšcová struktura, kde jsem ale měl o trochu horší figury, což mě předurčilo trpět… šance tam byly, ovšem v nastupující časové tísni jsem přehlédl šach dámou na e5 a s kvalitou míň bylo vymalováno. Každopádně tzv. „Vassově časovce“ jsem se ani nepřiblížil…:)

5,5 – 2,5 pro domácí…
Sláva vítězům, čest poraženým 😉

Po zápase jdeme ještě v šesti na pivko (přijel nás navštívit Jarda Mrázů) a za přispění Lukáše a Michala konečně sepisujeme povinnosti předsedy;-).

Postup se nám vzdálil velmi, ale tak nezbývá než vyhrát vše ostatní, porazit ty „ženský“ a doufat, že také někde škobrtnou 😉

  1. Aleš
    03.02.2016 na 23:11 | #1

    Ota byl velmi netrpělivý a vytvořil příspěvek před uveřejněním této reportáže. Vzhledem k povaze příspěvku jsem se rozhodl ho stáhnout z webu, ať se nám to tu zbytečně neznepřehledňuje…
    Kucí, jinak vydržte s tou reportáží, v práci na to čas nemám, tak nejdříve až druhý den večer, pokud nemám něco jiného. Tuto reportáž konkrétně jsem vyráběl cca 5 hodin!
    Teď už ale příspěvek od Oty:

    mňo, tak jsme obětovali áčko, aby vyhrálo béčko. Nápad jistě dobrej. Něco ale nevyšlo. Když jsem odjížděl z lokotky, tak jsme vedli, a stáli jsme v pohodě na výhru. Přijel jsem se mrknout na Folimanku, jak to hrajou naši. No děly se tam věci. Jedna partie za druhou se hroutila! Člověk ty junáky nechá chvilku bez dozoru, a oni takhle zvlčeji! Příště to musime pojmout zodpovědněji!

    a komentář k tomu od Víti:

    Zodpovědnost jistě nechyběla, holt jsou jedinci, kteří hrají v poslední době nějak divně, ať se připravují, dodržují před zápasy správnou životosprávu, … Ale nakonec jsem našel toho správného viníka porážky – Bohouše 😀

    Tak, to jako, aby jste neřekli, že tu máme nějakou cenzuru, která vám tu maže příspěvky 😉 Pořádek ale musí být…

  2. Uhliházi
    03.02.2016 na 23:18 | #2

    Report hezký, leč smutný. Snad jsem alespoň potěšil Jirku Řeháka tím, že jsem bělopolného střelce nechal tentokráte vzorově na c8 a bez obav o jeho „život“ 🙁

  3. OTA
    04.02.2016 na 00:31 | #3

    Já jsem ten příspěvek taky tvořil několik hodin. Trošku jsem měl strach, že mi ho Aleš smazal. Nakonec je to takhle lepší. Přehledný, že se v tom v pohodě vyznám.

  4. JirkaR
    04.02.2016 na 13:31 | #4

    @Uhliházi
    Studente nepotěšil jsi mě, ani já tě nepotěším. Sc8 má chránit pěšce e6 nikoliv d7, který už má být dávno na d6 , popřípadně ještě dál 🙂

  5. Uhliházi
    04.02.2016 na 14:08 | #5

    @JirkaR
    Jirko to byl žertík, vím k čemu slouží Sc8. Jenom jsem vůl, no 🙁

  6. Zdeněk
    04.02.2016 na 14:25 | #6

    Sc8 jako špunt, nebo to d7 spíš, chjo

  7. Uhliházi
    04.02.2016 na 16:39 | #7

    @Zdeněk
    Dal Sf4 a já mu šoupl Sd6 bez rozmýšlení a po výměně dál hrozbu blokace ignoroval 🙁

  8. Zdeněk
    04.02.2016 na 22:52 | #8

    Bez rozsudku

    @Uhliházi
    A jak dnes

  9. Jarda
    06.02.2016 na 09:38 | #9

    radši se na tu svoji partii nedívám – proč jsem blbec nehrál dxc4, abych dostal střelce do hry a koně postavil na d5. Mě tam strašily jeho kobyly, ale výměnou jsme jim jen pomohl.

  10. Aleš
    06.02.2016 na 09:59 | #10

    @Jarda
    Njn Jardo, kdyby měl člověk počítač v hlavě, viď? 😉

  1. Žádné zpětné odkazy