Domů > Přebor Prahy > USK B – Dukla F

USK B – Dukla F

Papírově jsme měli vyhrát…

…a to se i stalo, soupeř nám to ještě trochu usnadnil.

Na začátku v hrací den ještě malá komplikace – píše mi Ota, že nepřijde. Situaci zachraňuje Kvasňa, kterému veliký dík za to, že přišel.
Díky důmyslnosti Jirky Řeháka jsme měli na tuto situaci ještě pojistku (17. hráče) – to bylo ale nejkrajnější řešení, Céčku by se to moc nelíbilo, když by místo Mojmíra nastoupil Jirka a všem by se tak změnil soupeř a barvy…

Ale zpět k našemu Béčku. Zápas zahajuji s příjemným náskokem – soupeř přišel jen v 6-ti (respektive pěti, ale šestý hráč byl na cestě).Klubovna i díky tomu zeje celkem prázdnotou a vše se odehrává v jakémsi komornějším duchu. Za nás totiž ještě nedorazil Lukáš a Zdenda.Milanovi předávám alespoň vytištěné materiály, on se chvíli zapojí jako divák a pak odchází.
2-0

Naše jednička hraje proti soupeřově jedničce (Richtr Karel1825). Soupeř se hrne dámou z ostra na královské křídlo, Michal ale s chladnou hlavou vše kontroluje a naopak se dostává do protiútoku. Tuto partii si myslím Michal náležitě užil, a bez větších obtíží zakončil, což ale nikterak nesnižuje jeho soupeře, neb bylo potřeba jistě dávat pozor na určité záludnosti pozice – Michal jistě rád dodá nějaké info s diagramem.

Paprsek na dvojce, kde měl původně sedět Ota, vyfasoval soupeřovu dvojku (Urbanec Richard1585). Elo mate (soupeř byl mladý kluk, který jistě ještě půjde nahoru), Jirka si také hezky zahrál – detaily snad sdělí on sám.

Časem doráží Lukáš a na trojce vyfasoval nám dobře známého pana Staňka (Staněk Václav1650). Luky s myšlenkama ještě v práci nehraje nejaktivněji a moc toho nevymýšlí, ale nic se zatím neděje.

Na čtyrce hraje naše veliká posila z Céčka – a díky za ní – Jarda V., jeho soupeř, Baier Jan1504, s ním rozehrává celkem vyrovnanou hru. Tohle bude pořádný boj.

Páté prkno jsem obsadil já, proti mně pan Komenda Vladimír1000. Od soupeřů bez ela netušíte, co můžete čekat a já se tentokráte, ostatně jako vždy, dosti nadřel.

Na poslední (pro tento zápas) desce je připravený Láďa a čeká na soupeře. Dorazit má malý klučina (Řehák (není vám to jméno povědomé ?! ;-P) František 1000) s mamčou, Láďa si ho jde pak kolem šesté najít a odchytit, což se úspěšně daří.
Kvasňa je evidentně při chuti (měl bys chodit hrát častěji 😉 ) a nebohého malého klučinu řeže hlava nehlava. Získává figuru, pak kvalitu, takže má celou věž navíc, pak sbírá pěšáky, další figuru, …
Pravda, měl to trochu usnadněné a nic jeho soupeři nepomohla ani jeho vedle přísedící maminka. Láďa si prostě poradí i když hraje proti přesile.
Poslední začal, první zkončil.
3-0

Pořadí úplně nedám, ale tak nějak pak končí Jarda. Partie končí smírem.
3,5 – 0,5

Lukáš mezitím pokračuje ve své nevalné hře, ztrácí pěcha a pak je to ještě horší a k veliké radosti jeho soupeře
prohrává.

Fuchs-Staněk
ČNT do této pozice se to mohlo dostat, kdyby nepřehlédl Lukáš jeden šach, a i přesto, že má Lukáš o pěšce méně, černý nemá na růžích ustláno. Dost dobře není vidět, jak má pokračovat. Bílý má plán převést věž po 3. řadě na sloupec C.
Fuchs-Staněk

3,5 – 1,5

Já hraju špatně. Przním *SPOILER!* za bílé (;-) ), v 11. tahu pouštím soupeře k nepříjemné aktivitě a pár tahů nato stojím hrozně. Soupeř naštěstí nevidí útočnější pokračování a já jsem z nejhoršího venku, byť za cenu pěšce. Pak ale v 21.tahu hraju pozičně velmi špatný, hamounský a k celkové pozici až drzý a naivní tah věží a partie je de-facto ztracena. V tuto chvíli si z legrace říkám, že nejsme daleko od nemilého překvapení – Jirka i Michal ještě bojují a není to ještě jasné, to by bylo vtipné, kdyby soupeř vyrovnal! (I v šesti!).
Navíc, ve své partii spotřebovávám mraky času a soupeř je tak naprosto vysmátý. Též jsem měl těžší den v práci + kapitánské povinnosti, to se hned hraje trochu hůře… 😉

Překvápko se ale nekoná. Michal krásně tlačí a nakonec vytlačí krásný bod. Jirka si musel výhru více vybojovat, ale vybojoval. Těším se na jejich partie – sem s nima.

Urbanec-Strahl
BNT hraje výměnu střelců Sxh4 Dxh4 a tím je defacto rozhodnuto.
Urbanec-JS

5,5 – 1,5

Omlouvám se, ale měl jsem dost starostí se svou partií, abych byl schopen více sledovat partie ostatních. Zbývám už jen já.
Soupeř naštěstí opět nehraje pozičně nejpřesněji, tak nějak uchlácholen vývojem partie – stojí skvěle a má milión času, zatímco mě asi shodí… Jak se ale říká, nejtěžší je vyhrát vyhranou partii. Soupeř mi dovolil zaktivizovat zašitou věž z a2, ubránit se z nejhoršího (teoreticky mi hrozily maty, či ztráta figury). V tuto chvíli nabízím remízu, zápas už je stejně rozhodnut a máme nestejnopolné střelce k tomu. Soupeř ale, zřejmě posilněn celkovým dojmem ze své převahy, remízu odmítá. Daří se mi nejen uchránit krále, ale získat zpět pěšáka, dva navíc k tomu a pod hrozbou matu čas na získání píška třetího, což v dané pozici znamenalo jasnou převahu i při nestejných střelcích a soupeř vzdává.
Z partie jsem ale dobrý dojem neměl. Hrál jsem vlastně úplně stejně divně, jako první kolo za áčko, též doma.
6,5 – 1,5

Z čeho jsem měl naopak dobrý dojem, to byl fajn soupeř, a celková milá a poklidná atmosféra, ve které se tento zápas odehrál, čímž tímto našemu soupeři děkuji ;-).
Během zápasu ještě přišel Zdeněk, který chudák musel zase odejít, poněvadž neměl soupeře, kterého jsem zaregistroval jen koutkem oka a neměl ani čas pozdravit a kterému i tak děkuji, že se rozhodl pomoci béčku, při tomto souběhu…
Doufám, že ho návštěva klubovny i tak navnadila a on tak nastoupí do zápasů budoucích.

Zkončili jsme cca v devět hodin, což bylo fajn, pak malá procházka na pivko a sražení stolů poté, co dorazili naši borci z Céčka, kteří dneska měli skóre osově souměrné 😉
Čas příjemně utíkal a domů jsme tak dorazili až dneska 😉
Zrelaxujte přes víkend, v úterý nás čeká velmi důležitý zápas a bohužel další souběh k tomu 😉

  1. Paprsek
    29.01.2016 na 22:31 | #1

    …nějaké diagramy přidány.

  2. Aleš
    29.01.2016 na 22:38 | #2

    Jirko, díky.

  1. Žádné zpětné odkazy