Domů > Přebor Prahy > Bohnice A – USK A

Bohnice A – USK A

Dnes se potvrdilo tzv. „Voglovo pravidlo“, ale nepředbíhejme…

Bohnice jsou kromě nás jediným týmem, který má ve skupině 11 své áčko, takže nešlo jen o body, ale také o prestižní konfrontaci obou oddílů.
Za domácí nenastoupila jednička Matras, čímž naše akcie o poznání vzrostly. Mě to mrzelo z toho důvodu, že jsme měli naprosto stejnou posloupnost dosavadních výsledků (0-R-0-R-1-R-1). Což odpovídá pravděpodobnosti 1:2187, jak v hospodě posléze bryskně spočítal Zdeněk.
Na druhou stranu se tato mrzutost nevyrovnala radosti, když se všichni Bohničtí šoupali o jedno prkno nahoru.

Pojďme k samotnému zápasu. Většina hráčů se trousila pozvolna, takže v půl šesté se hrály jen asi tři partie:
Můj soupeř měl zatím 4 výhry a dvě remízy, takže hraju raději opatrně (Ota by možná podotknul, že bych tak hrál stejně).
Paprsek hraje proti svému kamarádovi Milanu Petrasovi (JS: Je to sympaťák, ale kamarád je to spíš Jirky Matysky než můj.). Zdá se, že se to projevuje v trochu méně agresivním pěšcovém nástupu než obvykle. Nebo je to černý, který zdatně kontruje na královském křídle?
Ota musí mít jako vždy něco extra, i když tentokráte k tomu vydatně přispěl soupeř obětí pěšce:

mach6

po 6…Sb4

Pavel je při chuti a protihráče s bilancí 5 výher/ 1 prohra pěkně sevřel. Pěšcový řetězec c3-d4-e5, který blokuje centrum, představuje v kombinaci s rozběhnutým h-pěšcem vážnou hrozbu pro černého krále, který se schovává na královském křídle.
Peter volí černými jako tradičně pevnou výstavbu. Pozice se bude teprve vyjasňovat…
Milan zatím nikde a do uplynutí čekací doby zbývá něco přes deset minut.
Bohouš rozehrál Francouzskou a záhy se odhodlává, ještě stále s králem v centru, k zajímavému zjednodušení pozice:
 

Bílý nyní nelogicky vyměnil dámy a Bohouš získává lepší koncovku.
Jarda V. stojí slušně a díky bílým kamenům drží mírnou výhodu.

U mě vzniká poměrně netradiční pozice. Soupeř se rozhoduje zmírnit napětí, čímž mi dává výhodu do koncovky díky dvojici střelců.

O pár tahů později přichází nabídka remízy. Celkově to s námi vypadá dobře, ale zase není až takový důvod spěchat. Hrajeme dál.
Paprsek má značně odhaleného krále na královském křídle bez jasné kompenzace. Tady to bude boj o přežití.
Ota naopak likviduje útok bílého, který se tlačí po h+g sloupci a potvůrka kůň začíná sbírat pěšce.
Pavel útočí po h-sloupci. Černý se drží zuby nehty, ale rozvrácený pěšcový kryt by neměl zajišťovat dostatečnou ochranu.
Peter stojí mírně pasivně, ale pořád se nic neděje. Většina lehkých figur už je pryč. Klíčové bude najít vhodný plán s adekvátní protihrou.
Milan doráží deset minut před limitem. Údajně si dal ve čtvrt na tři krátkého šlofíka a vzbudil se až o tři hodiny později… Bílými hraje zavřenou Sicilskou a chystá útok na královském křídle. Tyhle pozice má osahané.
Jardova pozice je stále mírně lepší. sloupce c+d jsou otevřené a bude záležet, jak se mu podaří naladit souhru figur.

První končí Bohouš. Ve věžovce si počínal mazácky. Naopak bílý ji vůbec nezvládl. 0-1
Mě se nedaří najít recept proti pasivní, ale pevné obraně soupeře. Vzhledem k vývoji zápasu by také byla škoda přehnaně riskovat. V pozici s redukovaným materiálem nabízím remízu. 0,5-1,5
Pavlův soupeř úspěšně vyměnil většinu figur a mat již reálně nehrozí. Rozdíl v aktivitě a zranitelnosti králů je však značný a Pavel si vynucuje zisk kvality. O pár tahů později černý vzdává. 0,5-2,5
Jarda začíná utahovat šrouby a černé figury lapají po dechu. Hráč Bohnic nabízí remízu a Jarda přijímá. Dalo se to ještě zkoušet, ale zdá se že v zásadě není důvod. V to chvíli ještě netušíme jak se věci zkomplikují. 1-3
Důležitý zářez přichází od Oty. Těch pěšců už bylo opravdu moc. 1-4

Teď už jen jednu sladkou půlku:
Bude to Paprsek? V koncovce 2xV+S vs. 2xV+J stojí hodně pasivně. Sice má pěšce víc, ovšem to je jen dočasné.
Nebo Peter? Stále má pozici trochu horší. Jeho dámské křídlo vypadá zranitelně. Peter se naopak tlačí po f-sloupci. Hlavním problémem je však neúprosně odpočítávající displej…
Nebo Milan? Tady to vypadá nejslibněji. Zvlášť po 29. tahu černého, který je chybou. Ten stál do té doby lépe (podle křemíku dokonce na výhru):

Bohužel ani Milan nehrál s omezeným časem přesně a následující koncovka nás bude stát ještě hodně nervů.

Prohrává Peter. V časové tísni přehlíží motiv chycení dámy a gentlemansky ihned vzdává. Škoda, už jsme mohli jít na pivo. 2-4

Paprsek bojuje jako lev. V koncovce V+S vs. V+J je jeho šancí volný h-pěšec. Potenciální zkázou pak aktivní černé figury slabí pěšci na dámském křídle.
Trápí se i Milan. Nedaří se mu nacházet optimální tahy a partie může stále skončit jakkoliv.
vogl2
Bílý na tahu. Jak má nejlépe bránit postupu d-pěšce?
Úplně nejlepší tah v tu chvíli, troufám si tvrdit, neregistruje nikdo z nás.

Že by došlo k modifikaci „Voglova pravidla“? Zatím pokaždé, kdy Milan nastoupil, jsme vyhráli. Teď z toho bude možná jen plichta.

Paprsek rozběhl h-pěšce (JS: Byl to g-pěšec). Šance na remízu se rapidně zvyšují. Variantou je i nechat ho padnout o vyrazit po pěšcích černého na dámském křídle.
Roman (JS: Asi je myšlen Milan) hraje koncovku věže proti střelci s pěšcem méně. Soupeř odmítá remízu a vzápětí ztrácí dalšího pěšce. Milan už nechce remízu znova nabízet a chystá se vyhrát.
V tu chvíli dostává nabídku remízy Paprsek (JS: Remízu jsem nabídl – již podruhé – já; a vzhledem k lepšímu mému času byla přijata. Objektivně už to taky byla remíza). 2,5-4,5 Hotovo!

JS: Příprava na partii.
Vkládám foto mého šachového soupeře při jiném druhu sportu. Hlavně pro Otakara, který tomu nechtěl uvěřit.

IMG_1505

Tragickým hrdinou se stává Milan, který hraje na výhru i v momentě, kdy ho k tomu situace vzhledem k postouplým černým pěšcům již neopravňuje a černý nakonec staví dámu. 3,5-4,5

Koncovka byla opravdu zajímavá a nabízela mnoho různých motivů. Zde ještě jedna bonusová úloha z partie:
vogl3
Po 55. Vd5-f5
Černý na tahu mohl rychle remizovat (pomiňme, že v tuto chvíli stále potřeboval vyhrát), jak?

HURÁ!!! Po pátečním zápase jsme definitivně zachráněni! Zbytek sezóny si můžeme užívat.

  1. JirkaR
    07.03.2015 na 20:08 | #1

    Skvělý výsledek proti sousedovi z tabulky. Bob 100%, to je zázrak jak v poklidu realizuje lepší pozice. Milan super výsledek, až na dnešek kdy to bylo umění prohrát. Michal, konečně přestal litovat soupeře a
    podržel 1. prkno. Jirka potřebuje změnit zahájení, ale nemá na trenéra. Vyhlašuji sbírku! Ota +- na 3. prkně je super. Peter drží napětí až do časové kontroly, pár vteřin zrychlí a soupeř neví na čen je! Super. Host Pavel, je super. Kdo vyhraje, dává šanci na body družstva i při prohře jiného hráče. Hosté udělali méně bodů, ale posunuli soupisky, aby domácí hráči dostali lehčí soupeře.

  2. Paprsek
    07.03.2015 na 22:59 | #2

    Nevypadám už jako velký vůl, když mám dvě nabídky od učitelů-trenérů, že mě konečně naučí šachy?

  3. Paprsek
    07.03.2015 na 23:02 | #3

    V každém případě vám prozradím velké tajemství. Každý v družstvu má nějaký úkol-poslání. A Paprsek LETOS určitě nemá v popisu hrát šachy a vyhrávat. Je tam proto, aby „ten, jehož jméno se nesmí vyslovit“ měl nějakou šanci na 3. desce.

  4. OTA
    07.03.2015 na 23:19 | #4

    @Paprsek
    Aspoň, že se máš na co vymluvit. Ale poradím ti. Kašli na trenéry a nauč se italskou s c3,b4. To je pořádná sviňárna.

  5. Uhliházi
    07.03.2015 na 23:23 | #5

    Nebo místo našeho f4 Pepovo g4 😀

  6. zdeněk
    07.03.2015 na 23:33 | #6

    Nebo h4,jak Michal proti Otovi,ani ne za minutu bylo odblicáno

  7. OTA
    07.03.2015 na 23:54 | #7

    @Paprsek
    Ty tyčoviny co tady plácaj kluci, samozřejmě ignoruj. Italku moc lidi nehrajou a dost dlouho ti nic nehrozí. Ve variantě s b4 je docela hodně možností kdy soupeř něco přehlídne. A když ne, tak je hra celkem vyrovnaná.

  8. Paprsek
    09.03.2015 na 08:15 | #8

    Vložil jsem do článku 1x foto, ať poznáte i „pravou“ tvář šachistů.

  1. Žádné zpětné odkazy