Domů > Různé > Oaza C – USK A

Oaza C – USK A

Dnes bylo jasné, že nás čeká boj o holé přežití. Ještě o něco jasnější to bylo poté, co se ukázalo, že Oáza nastoupila v zatím nejsilnější sestavě. Například z první čtyřky nastoupili hned tři hráči, což se v předchozích pěti kolech zatím nestalo.
Naše sestava: první pětka, Jirka Ř., Jarda V. a Aleš.

Jarda nastoupil v sezóně za áčko vůbec poprvé a hned se odvděčuje rychlým bodem! Soupeř pro jistotu nedorazil, jsa si vědom Jardových kvalit. 0-1 pro nás.

Že by to přeci jen šlo? Pojďme popořadě:
Rozehrávám černými v klidu a soupeř zahájení pojímá nepříliš ambiciózně. Záhy stojím o trochu lépe, ovšem po nevydařeném přechodu do střední hry při rozdílných rošádách se dostávám pod tlak.
Paprsek se hraje standardně to svoje. Černý se nenechává vyvést z míry. Svého centrálního pěšce brzy dotahuje až na d4 a našemu špílmachrovi začíná váznout souhra figur.
Ota zkusil jakousi novinku, aspoň jsem u něj toto zahájení ještě nikdy neviděl. Bílý nevzrušeně obětovává pěšce za vývin figur a už po nějakých 8 tazích je jasné, že je zle.
Pokud se nepletu, bylo to nějak takhle:
mach3
po 6…Sf8-c5? Bílý neváhal a udeřil 7.Sxf7+!

Pavel hraje zavřenou Sicilku. Daří se mu vyměnit královské fianchetto černého a svého pěšce dotahuje až na h6. Ovšem jednoznačnému hodnocení ve prospěch bílého zde brání Pavlův nedokončený vývin.
kompr2
bílý na tahu

Peter přibíhá se zpožděním, protože údajně přejel. Černými stojí pevně. Za soupeře není vidět nic konkrétního. Časová tíseň se však dá očekávat ještě o pár tahů dříve obvykle.
Jirka má na šachovnici rovněž zavřenou Sicilskou. Černý je sevřený a zdá se, že by vše mohlo rozhodnout rozběhnutí h-pěšce.
Aleš hraje proti Pircovce jen s d4 a e4. Pozice je tak vcelku vyrovnaná bez větších komplikací.

Shrnuto, víc jak remíza tam stejně určitě nebude.

Nedobře se partie vyvíjí u Pavla. Jeho král je zčistajasna na f3… evidentně následek ostré pozice. Materiální ztrátám a tím i celé partie už nejde zabránit. Je srovnáno. 1-1
Ota se trápí. Chvíli měl dokonce větší spotřebu času než jeho mladý soupeř! Ten však hraje spolehlivě a nepřipouští komplikace. 2-1

Kde brát body?
Mě soupeř přitlačil a nemám moc prostoru. Naštěstí se nabízí možnost hrát po černých polích a neutralizovat tím tlak bílého s téměř rovnou hrou:
cuhra01
po 20…Vf8-f4
Paprsek nestojí zrovna optimálně a reálně hrozí, že mu černý začne nalézat do pozice.
U Petera se pozice otevřela a těží z toho náš hráč. Má nějakého toho pěšce k dobru, ale také povinnost zahrát 20 tahů za pět minut v netriviální pozici.
Jirkova pozice se náhle komplikuje. Není tam vidět pokrok, naopak černého jezdci začínají být nepříjemní. Jirka už ani nestíhá fotit. Když kouknu za chvíli na šachovnici, chybí dámy. Naděje na útok je tak v tahu, zatímco poziční slabiny zůstávají…
Pěkný pohled je na Aleše. Pěšec k dobru. Figury mu zatím moc nehrají, ale to se ještě určitě podá.

Šance stále žije, jenže v tu chvíli nás přibržďuje další zvrat.
Peterovi se v časovce nepodařilo svést protivníka na scestí a namísto toho se dostal pod mat. 3-1 pro Oázu.

Fakt, že ze zbývajících čtyř šachovnic našeho týmu stojím nejlépe, nevěští nic dobrého. Podařilo se mi získat lepší koncovku, ale zda z toho bude celý bod není jasné.
Paprsek je už velmi stísněný.
Jirka má o kvalitu méně.
A Aleš někde prohospodařil svého pěšce. Stále stojí lépe, ale partie může skončit jakkoliv.

Prohrává Paprsek, který dostal vidle a ztrácí střelce. 4-1
Mám chuť říci Alešovi, ať to dá klidně za remis, protože Jirka je prohraný a moje výhra nejistá. Nicméně Aleš pořád stojí slušně. Tak jen ať se trénuje…
Netrvá to dlouho a u Aleše je hotovo. Bohužel se špatně zorientoval ve věžovce a pěšci černého už nešli zadržet. 5-1

V mé koncovce jsme úspěšně prošli kontrolou. Mám pěšce k dobru a aktivnější figury, určitě je to vyhrané. Jakoby mi ale docházely síly… pěšci se mění a mění… posléze se bílý král dostává do hry a remíza je neodvratná.
Téměř ve stejnou chvíli se nějak zázračně dokázal zachránit Jirka. 6-2

S ohledem na průběh jde o spíš smolný výsledek, byť na body bychom dnes stejně nedosáhli. Příště vzhůru na Pankrác! Pozor, hrajeme u nich, protože naše klubovna není k dispozici!

  1. JirkaR
    19.02.2015 na 01:04 | #1

    Záchranné práce pokračují. časově nestíhám se připravovat. Dám si 3 týdny pauzu.
    Měl by nastupovat Ruda a Karel. Ta moje partie se nakonec zvrhla v koncovku dvojice střelců proti V+S. Díky piku navíc a aktivnímu králi nakonec remiz. Obě strany však mohli hrát lépe.

  2. Michal
    19.02.2015 na 10:44 | #2

    @JirkaR
    Ok, pauza může pomoci, pokud to tak cítíš. Jenom, můžeš, prosím, poslat pár fotek ze zápasu, než se odebereš do nešachových lovišť? 🙂

  3. Paprsek
    20.02.2015 na 05:49 | #3

    Mám takový nápad. Příští rok postavit JŘ na první (druhou) desku. Má to výhody:
    1. Bude vědět na jakého soupeře se má připravovat.
    2. Pevně věřím, že tam bude i schopnej dělat (půl)body.
    3. Celý se to šoupne o jednu desku.
    …víc mě nenapadá po zápase s Oázou, ve kterém se ukázalo, jak na tom skutečně momentálně (jako družstvo) jsme. 🙁

  4. Michal
    20.02.2015 na 09:51 | #4

    @Paprsek
    Si myslím, že ve 2. třídě nebudou podobné taktické fígle potřeba 😉

  5. JirkaR
    20.02.2015 na 10:52 | #5

    @Paprsek
    Jirko každý hráč má své přednosti a slabiny. Chce to změnit trenéra, aby ti nastrčil zahájení, kde své přednosti uplatníš.

  6. OTA
    20.02.2015 na 12:37 | #6

    Trenér není až tak potřeba. Jen bych některým hráčům zakázal hrát některá zahájení. Za sebe ať experimentujou, jak libo, ale za družstvo je škoda, když nás hned na začátku oslabujou hraním volovin. V nižších soutěžích se to dá ještě zachránit, ale dát silnějšímu soupeři malou výhodu, tak ji už nepustí. Partii mužem začít deseti figurkama. Devět je v pohodě, tak proč sakra začínat f4?! Tím oslabuju obranu a nezískávám žádný útok. Tak proboha naučte někdo koloběžku hrát Italskou!

  7. Michal
    20.02.2015 na 12:40 | #7

    @OTA
    Anebo třeba hrát černejma s opožděným vývinem jako bych byl bílej? 😉

  8. Tony
    20.02.2015 na 12:59 | #8

    @JirkaR

    Kolik hráčů na této úrovni využívá možnost trenéra a kolik u nás v týmu? 🙂
    Já bych třeba trenéra chtěl (a myslím, že potřeboval), ale nevím jaké jsou možnosti, kolik to stojí, koho mám kontaktovat atp..

    Zajímalo by mě taky jak je to s klubovnou. Jestli ji máme k dispozici jenom na zápasy, nebo by se dalo pravidelně něco pořádat. Měl bych o nějaký program zájem, ale u takových věcí je důležitá nějaká pravidelnost, aby s tím člověk počítal dlouhodobě…:)

  9. JirkaR
    20.02.2015 na 13:04 | #9

    @OTA
    Oto, když se nedaří tak ve všech sportech za všechno může trenér, kondiční ap. a ti se vymění. Jirka jako sportovec za to nemůže. Musí poznat sám sebe, výhody mu řeknu a jedno sezení ho bude stát 1pivo. Míň neberu. Do půl roku s ním budou mít soupeři potíže.

  10. JirkaR
    20.02.2015 na 13:39 | #10

    @Tony
    Na začátek stačí samostudium. Pošli mi ve formátu pgn své letošní partie. Udělám ti plán a literaturu zapůjčím. george.prag@centrum.cz

  11. Tony
    20.02.2015 na 14:15 | #11

    @JirkaR
    Díky moc, odesláno, snad dorazilo v pořádku. 🙂

  12. jozef
    20.02.2015 na 14:57 | #12

    to je teda:
    …chce to změnit trenéra…
    …trenér není až tak potřeba…
    …sezení ho bude stát 1 pivo.
    a pak Tony volající na poušti.
    Jestliže mančaft nemá trenéra, tak u toho šachu je možný i nějaký skupinový vzájemný „tréning“ s hodnocením individuální praxe jednotlivých členů skupiny postupně a navzájem a pohled dopředu a sdílení „know-how“ všude kde to jde (v závislosti na repertoáru).
    Takže mělo by stačit najít si někoho, kdo si udělá trochu pravidelného volného času a bude trochu sdílný tj. ne jenom pro sebe.

  13. Michal
    20.02.2015 na 15:11 | #13

    @jozef
    Jsem pro. A předseda by nám měl koupit velkou nástěnnou magnetickou šachovnici!

  14. Uhliházi
    20.02.2015 na 15:48 | #14

    Já teda nevím, ale proti Otovi jsem s 1.f4 pokaždé vyhrál!!! 😀

  15. Uhliházi
    20.02.2015 na 15:48 | #15

    Tedy v nezkrácené partii.

  16. Lukas
    20.02.2015 na 16:54 | #16

    samozrejme ak je zaujem, tak sa mozeme o pravidelnom trenovani pobavit. Ak by Jirka/Michal chceli, mohli by to viest, vela penazi urcite pytat nebudu ;-). Klubovna sa da vyuzivat aj mimo zapasy, ale treba kontaktovat mna a ja sa nasledne spojim s panom Semikom, ktory ju ma nastarosti. Plus je tam este jedna mala klubovna na konci chodby, ta by na trening urcite vyuzit sla – kapacita je myslim 10 ludi (5 sachovnic).

  17. JirkaR
    20.02.2015 na 17:00 | #17

    Líbí se mi jak se rozvinula diskuze. Samo každý čech každému sportu rozumí víc než národní trenér.
    Tradičně se tady trošku popichujeme bez uvozovek a domácí tomu mají specielní nadání číst mezi řádky.
    Netrpělivě čekám kdy Paprsek dá další příspěvek a nebude to o koloběžce ani o Otovi.

  18. JirkaR
    20.02.2015 na 17:10 | #18

    @Michal Magnetickou šachovnice tam máme upevněnou pod tropem ve formě projektoru. Stačí jen dohodnout jeho provozování a připojení našeho PC.

  19. OTA
    20.02.2015 na 20:07 | #19

    Teda neblbněte! Hejbouu se mi ledvinový kameny. Jestli chcete trémovat, tak Zdenda ví o bleskovce na Žižkově.

  1. Žádné zpětné odkazy