Domů > Různé > Makabi A – USK B

Makabi A – USK B

Zápas sa nám podarilo odložiť na stredu a odohrali sme ho na pôde židovskej obce v centre Prahy. Pri vstupe do objektu stál ochrankár, bola tam kamera, púštali nás tam jednotlivo a museli sme sa podrobiť riadnej osobnej prehliadke (aj topánky som si musel zobúvať). Hracia miestnosť Makabi je tak určite najstráženejšou (ale tiež jednou z najkrajších – viď foto dole) v celej Prahe.

Kapitán hostí mi oznamuje, že nemá hráča na ôsmej šachovnici, Honza Ondřich tak prichádza k nášmu prvému bodu bez boja. Ako prvé končia spodné šachovnice – Zvóňa asi na viac ako remízu nemal a Tony potom, čo v prvom kole prehral, vsadil na istotu a tiež zremizoval. Bola to pozícia, v ktorej sa určite dalo hľadať cestičky, ale Tony sa potrebuje rozohrať, takže aj pol bod dobrý. Mali sme síce bod náskok, ale Michalova pozícia nijak vábne nevyzerala, Smíža mal klasicky zlý čas a Bohuš mal pozíciu s opačnými rošádami, ktorej koniec bol nejasný. Jedine Ota bol vyhraný. Mne sa v čase, keď som mal o hodinu(!) lepší čas ako môj súuper, podarilo stratiť pešiaka a nad mojou pozíciou sa začali sťahovať čierne mračná.

Bohušovi som zakázal ponúknuť remizu, pretože sa mi zdalo, že 3 remízy v tak krátkom časovom slede by nemuseli zápasu prospieť. Ota víťazí, ale bohužiaľ prehráva Michal – stále vedieme o bod. Smíža ustál časovku a mne sa podarilo dostať partiu do remízovej koncovky rôznofarebných strelcov. Stále máme šancu na víťazstvo. Bohuš remizuje, jeho súper po obeti a útoku dáva iba večný šach. Bohuš je ale naštvaný, pretože sa podľa jeho slov mohol lepšie brániť, vrátiť časť materiálu a hrať na výhru. Škoda. Pozitívne je ale to, že skóre je 4:3 v náš prospech, takže remízu už máme istú.

Ako posledná ostáva Pepova partia, ktorý sa dostáva do koncovky s jazdcom navyše proti súperovým postupjúcim pešiakom na kráľovskom krídle. Jeho súper nevolí dobré pokračovanie, Pepa dáva jazdca za h-pešiaka a má lepšie postavené figúry na to, aby mohol zneškodniť aj ostatných a vynútiť si tak remízu. Pepa ale túto možnosť nevidí a namiesto toho sa pokúša o výhru výmenou ľahkých figúr. Stráca však svojich pešiakov na dámskom krídle a súperovi ostáva stredový pešiak, ktorý doputováva až na premenné pole. Toto je dvojnásobná škoda, pretože sme opäť mohli vyhrať a iba remizujeme.

Remízy v prvých dvoch kolách s ťažšími súpermi nám dávajú isté postupové vyhliadky, ale budeme musieť zabojovať!

Na záver momentka od Tonyho.

sachysteinitz

Michal: Třeba někdo napíše i report. Mě stačí jedno družstvo 🙂

Zde zatím dostupný komentář od Oty:

Nastoupilo jich jen sedm.Honza vyhrál kontumačně, já normálně. Michal a Smíža rupli. Ostatní byly plichty.

 

Aleš mě vyzval, abych vložil svoji partii a z toho se neuhýbá, ačkoliv se popravdě stydím za to, jak partie dopadla. Nebudu se vymlouvat proč a jak jsem se rozhodl, klukům jsem to už říkal, ale soupeře jsem se měl pokusit přehrát, i když jsme vedli a já se necítil nejlíp.
Nevěděl jsem přesně proti jak silnému hráči nastupuji, Makabi měli hráče elově dost rozházené, na papírech jsem to nikde neviděl, a tak mi nezbylo než usuzovat z předváděné hry a průměrné síly soupeřova týmu. Můj soupeř byl starší pán a jako první tah zvolil d4. Jelikož je to úvodní tah, kterému nečelím rád (soupeři většinou dobře znají pozice, do kterých se přechází, v hlavních liniích zahájení mě můžou překvapit a „zapastičkovat“), rozhodl jsem se, že použiju univerzální zahájení, v taktických postupech podobné typu „ježek“. Jednak jsem věděl, že znalost zahájení pomůže mému časovému problému z minula a znepříjemní tuto situaci i staršímu hráči, který v nové situaci také něco ztratí, navíc už vím jaké pozice přibližně vznikají a jak v nich postupovat. Nevědomky si síly soupeře jsem rovněž považoval remízu za dobrý výsledek pro mě i pro tým.
Když se na pozici podíváme po osmém tahu, bílý sice dominuje středu, ale na podpěrné pěšáky mu fouká, navíc bude muset hrát přesně, abych se mu nedostal přes královské křídlo do zad a nezačal mu jeho strukturu napadat. Navíc mám hotový vývin a v pozici není vidět žádná výraznější hrozba. Výměnou střelců soupeř uvolnil celé královské křídlo pro můj plánovaný postup f5 v další části, ale zároveň podepřel své slabé pěšce koněm na d2. Jelikož jsem měl v plánu přeskupit své koně, nepovedl se mi příliš manévr 11…Jc5, ale naštěstí návrat do původní pozice znamenal spíše posun k lepšímu, z pěšce b4 se stane slabina. Po výměnách a otevření fsloupce se pozice zdá být rovná, mírně lepší pro mě, ale pravděpodobně s remizovými vyhlídkami. V partii jsem měl určitě pokračovat, žádným velkým hrozbám jsem nečelil a minimálně remízu bych snad dokázal vyválčit většinou. Navíc jsem měl časovou výhodu…no, tak snad příště! 🙂

  1. Lukas
    23.01.2015 na 12:42 | #1

    Report bude. mam v plane ho napisat dnes vecer

  2. Luky
    25.01.2015 na 18:40 | #2

    report doplnený.

  3. Aleš
    27.01.2015 na 13:43 | #3

    Ahoj Tony.
    Díky za partii! Škoda, že jsi nepokračoval dál, hra teprve začínala 😉
    Ale tak dobrý, v prvním kole jsi měl 0, pak půlku a příště už je to jasná výhra, ouje 😉

  1. Žádné zpětné odkazy