Domů > Různé > Kam na šachy do hospody?

Kam na šachy do hospody?

Protože to tu proběhlo v diskuzi, zakládám samostatný článek. Téma pojmu subjektivně a na úvod si trochu pobrečím, abych vás vtáhl do děje…

Před nějakou dobou jsem měl dohrávku s Lukášem v rámci oddílového přeboru. Přeložení jsem způsobil já a tudíž se bez výhrad přizpůsobil, co se týče času i místa. Nicméně volba trochu zaskočila. Ze tří stran prosklený (byť velký) prostor nenabízel žádné soukromí, design něco mezi McDonalds a Potrefenou husou a poměrně hlasitá jednolitá hudba, která se po hodině až dvou oposlouchá… Prostě místo, které Caissa dobrovolně nenavštíví. Připadal jsem si tam nepatřičně a pravděpodobně i obsluha zde viděla něco takového poprvé.

Budiž, partie proběhla. Se štěstím jsem zvítězil a jak je mým dobrým zvykem hledal nedostatky své hry v externích faktorech. Výsledkem byla debata o šachovém prostředí a šachových kavárnách. Šachy se stále pohybují na hraně mezi hrou, sportem a uměním. Jsou tím leckdy obtížně zaškatulkovatelné a je to tak dobře. Každopádně, ať už tak, nebo tak, vždy záleží, kde se hrají…

V Praze znám v současné době tři místa, ale ani jedno není vyložené terno:

Unijazz – V současnosti asi nejlepší následovník tradičních šachových kaváren. Nevýhodou je zakouřené prostředí a malé prostory (ne vždy se najde místo, bývá narváno – nešachisty).

Moravská – Hardcore šachová hospoda o níž ví jen pár zasvěcených. Ani zde člověk nemá jistotu, že narazí na šachistu (kromě pana Pochinkova, který bývá za barem – to pokud by chtěl Paprsek odvetu).

Kavárna Mini C – Kavárna provozovaná šachistou, panem Němcem. Prostor je čistý, úhledný, ovšem co mají společného šachy a Minicooper, kterým jsou oblepené zdi, mi dodnes není jasné (Otovi se tam líbilo).

Ani my svoji šachovou kavárnu nevytvoříme, ale měli bychom zkusit najít místo, které bude mít odpovídající atmosféru, kam šachy zapadnou. Zde jsou některé z nich, jež by mohly stát za vyzkoušení:

Ztráty & Nálezy – Velmi pěkné prostředí. Na to, že se nachází v centru Prahy i levné. Byl jsem pouze na obědě (nekouřilo se). Nevím, jak to tam vypadá večer.

U Pravdů – Typově podobné místo. Prostor a stoly jsou zde více oddělené (taky jen na obědě).

Malá ryba – Píšou, že mají šachové stolky. Nebyl jsem vůbec.

Jaké jsou další možnosti?

  1. Paprsek
    08.02.2014 na 16:22 | #1

    1) Nekuřácká…nebo venku.
    2) Na Pekařce http://www.napekarce.cz/ venku, pod Českou televizí, jsou po rekonstrukci, tak i uvnitř to vypadá OK.
    3) Margherita – Jeremenkova ulice http://www.pizzeriamargherita.cz/ venku malá zahrádka.
    4) A Na Jezerce se vám venku vloni v létě nelíbilo? Mají špatné stoly (děravé pro šachy), ale to se dá vyřešit.
    5) Kavárna Na půl cesty http://www.greendoors.cz/cafe_na_pul_cesty/o_kavarne – šachy na deku do trávy. A venku můžou i kuřáci (ode mě ale po větru na 5 metrů).
    6) A co ta Agricola http://www.hotelprague.cz/
    Já vím, že jsi tam měl problém s půjčením šachů, ale třeba už tam je jiná obsluha.

  2. Paprsek
    08.02.2014 na 16:23 | #2

    Ještě jsem zapomněl, kam tedy na šachy už nikdy: Zuckmantel, Karlín.

  3. OTA
    08.02.2014 na 16:33 | #3

    Buči bar.. Oddělené stolky ohrádkou. Sice kuřácké, ale klima funguje tak super, že to není vůbec cítit. Buči je nejlepší a v neděli je prázdno.

  4. Uhliházi
    08.02.2014 na 19:49 | #4

    asi budu muset nějakou hospodu otevřít. Např. „U superšachisty Uhliháziho“

  5. Paprsek
    09.02.2014 na 09:54 | #5

    Michale, přečti si email.

  6. zdenek
    09.02.2014 na 10:49 | #6

    ..pred 2rokmi som riesil moznost rozsirenia predajni na infocenter..mal som problem s kolegynou,ktora nemala rada Rusov..hej,ked sa otvoria dvere,pocujem takmer u kazdeho druheho pozdrav Zdravstvujte!A teraz sa pytam-nie vo svojoj materstine:nie-je zamerom hrat inde strach zo supera,ci rasova,lebo ina xenofobni pohnutka?Dla mojho nazoru sa clovek viacej nauci,ked trenuje zo silnejsimi supermi . .

  7. zdenek
    09.02.2014 na 12:55 | #7

    . .mohol by to byt takovy sachovy svaz cesko-slovensko-ukrajinsko-…-ruskeho priatelstva:) SSCSURP

  8. Uhliházi
    09.02.2014 na 13:16 | #8

    Mohl by mi někdo vysvětlit pojem „lobbing“?

  9. zdeněk
    09.02.2014 na 13:52 | #9

    ..hobby je koníček,aktivita,kterou člověk vykonává ve volném čase
    . .boby je druh saní,sloužící při zimních sportech . .lobbing je termín politického charakteru,nezřídka spojený s protekcí,ev.prosazením firem na úkor jiných,ale rovnocenných,ne-li lepších..
    . .snažil jsem se(a snažím nadále)prosazovat zájmy USK,sehnat posily po postupu do I.třídy(dokonce padl i návrh na založení D-družstva,což v případě oddílů jako ERA,ale určitě i jiných,nebyl nereálný počin),tzn.nechci se separovat od jiných oddílů,je dobré si brát příklad,co se jejich nejen šachové,ale přestupové strategie týká..

  10. Paprsek
    12.02.2014 na 08:19 | #10

    Jaktože se Otakar nepochlubil, jak hrál v hospodě?

  11. OTA
    13.02.2014 na 00:55 | #11

    @Paprsek
    Docela mi to šlo

  1. Žádné zpětné odkazy