Domů > Přebor Prahy > USK A – Oáza C

USK A – Oáza C

První březnové úterý přineslo další důležitý zápas. Vítězství by znamenalo pro kterékoliv z družstev již téměř jistou záchranu.

Ze základu nám chyběli Ruda s Milanem. Oáza se schází hodně různě, takže právě sestava hostů byla pro průběh zápasu klíčová. S chybějícím Rudou na šestce existovala varianta nechat ho zkontumovat proti Vedralovi (2293), který je psaný jako náhradník na devátém místě. A posunout tak Jirku Řeháka a dalšího hráče o šachovnici níž. Jenže jistotu, že špílmachr Oázy nastoupí zrovna na šestce (jak se nakonec skutečně stalo) jsme neměli…

Scházíme se jako švábi na pivo, takže rozhodčí Jirka Matyska pouští našemu družstvu hodiny. Naštěstí se cca po dvou minutách objevuje Karel a může se začít:

Bílými se mi daří soupeřku dostat do pro ni zřejmě neznámých vod, protože volí pasivní výstavbu bez větších ambicí. Ale ani mě pozice úplně nesedí, stát se může cokoliv.

Paprskovi vzniká pod rukami zajímavá živá varianta sicilské. Alespoň v této sezóně jsou jeho partie černými mnohem zajímavější než schématická výstavba, k níž se uchyluje v momentě, kdy má k dispozici výhodu tahu.

Ota hraje proti Sicilce. Volí zavřenou variantu a bílý pěšec na e4 je vyměněn za černého d5. Černý má navíc fianchetovaného střelce na g7, takže vyhlídky na útok nejsou valné.

Karel se dostává ze zahájení pod tlak, ale bílý zatím nemá nic konkrétního.

U Petera se záhy mění dámy a soupeř nabízí remízu. Domlouváme se, že to ještě zkusí, jelikož je brzy a disponuje mírným náskokem ve vývinu.

Jirku čeká proti soupeři s o 400 vyšším ratingem těžký boj. V zahájení přetahuje svého pěšce na e4, kde ho nelze uhájit. A bílý rozjíždí sušárnu…

Pepa vytvořil soupeři ve Francouzské soustu slabých černých polí na královském křídle. Teď toho ještě nějak využít.

Na osmičce hrající Ivan vytěžil ze zahájení dvojici střelců.

Na první výsledek se tentokrát čeká hodně dlouho. Z našeho týmu vypadá nejvyhraněji Ota, který vytáhl z klobouku taktické fígle. Posléze přechází do koncovky 2xV vs. 2xS+J s dvěma pěšci navíc. Mělo by to být vyhrané, ale o triviální koncovku se rozhodně nejedná.
Vyhraný by měl být podle kuloárních informací i Pepa, ale jako už po několikáté mu sráží vaz praporek na hodinách. Tady je něco systémově špatně a Pepa to sám ví… 0-1
Dobré zprávy nepřicházejí ani od Jirky Řeháka, jenže tady se to čekalo. Aspoň si mohl zahrát se „soupeřem na úrovni“ 😉 0-2

Nyní se zápas začíná lámat.
Na prvním prkně přetahuji pěšce na f5 a chystám pokus o masakr černého krále pěšcovým nástupem. Ovšem sám tomuto plánu moc nevěřím. Černé sice zůstal zavřený špatný střelec, ale také vyhlídky na protiakce v centru. Nicméně cesty zpět už není… do karet mi tak hraje pouze opatrná hra soupeřky.

Paprskovi se podařilo částečně paralyzovat bílou pozici. S králem v centru však musí být pořád opatrný. Určitě nám sem hodí nějaký diagram.

Karel se postupně vymaňuje z kleští a přichází nabídka remízy. Na hodinách má šest minut proti dvaceti a do kontroly ještě cca patnáct tahů. Bílá pozice je pořád o trochu lepší, zde by šlo o zbytečný hazard. 2,5-0,5

Ota postupně mění a mění, až mu zůstává věž a pěšec proti jezdci a střelci. Škoda tady to nepůjde… 3-1

Peterova pozice je zhruba vyrovnaná, i když někdo snad říkal, že mohl získat pěšce?

Ivan má koncovku s aktivní dvojicí střelců a slušnými vyhlídkami na celý bod. Zápas tedy pořád není ztracený.

Bohužel přesně v tuto chvíli ztrácím v nastupující časové tísni nit:
veselsky05

Prosté 27. Dxg7 by znamenalo velmi nadějnou koncovku. Namísto toho, se na šachovnici objevuje povrchní 27.Dd2? a po 27…Vh6 nezbývá než hrát 28.Jg3 Vxh2+ 29.Kxh2 Vh6+ 30.Kg2 Jf6. Lehce otřesen ze zvratu na šachovnici i vývoje zápasu nehraju Dxa5 s remízou věčným šachem, ale pasivní 30.Vf1? Černý jezdec vniká do pozice a vypadá to zle… jenže Hana Pirklová, aktuálně 20. hráčka českého ženského žebříčku, se nakonec spokojuje s remízou opakováním tahů. 3,5-1,5
Nutno podotknout, že k remíze mi nejspíš pomohla i Paprskova prohra, protože skóre už činilo 4-1 a teď 4,5-1,5. Paprskovy partie byla fakt škoda, hrál pěkně.

Čmiko-Strahl 1-0
ČNT-měl jsem 1) odebrat pěšce na d5 a jít do koncovky nebo 2) natáhnout h3!
Čmiko-Strahl-01

Čmiko-Strahl 1-0
BNT-přehlížím úplně Sd4, ale ještě stále nemusí být nejhůř.
Čmiko-Strahl-11

Čmiko-Strahl 1-0
ČNT-tady zahraji prohrávající tah Kf7. Správně je 0-0.
Čmiko-Strahl-12

Čmiko-Strahl 1-0
BNT-tady je už závěr, nevidím dxe6 (se šachem), kdy odevzdávám 2 figurky a následuje vzdání před matem.
Čmiko-Strahl-22

Ivan nakonec obranu soupeře neproráží a partie končí smírem. 5-2
Peter dostává informaci o výsledku a volné ruce. Krátce předtím se však rozhodl hrát vabank a obětoval jezdce. Kostky již byly vrženy a vzniklá koncovka je skutečně zajímavá:
vass04

Černý hraje správné 1…Je7. Těžko počítat všechny varianty, Peter volí nekompromisní 2.Kb6? Hra na výhru se však ukazuje být příliš optimistická a černý rozhoduje průlomem na královském křídle. Jediná šance na půl bodu spočívala v 2.Kd6, kde bílý hrozí postupem c-pěšce a současně odběrem pěšců na královském křídle. 6-2

Mírně smolný zápas. Čtyři remízy, čtyři prohry. Oáza svoje ohrožené partie udržela, zatímco u nás tomu bylo naopak. Nezbývá než zabrat v posledních dvou zápasech!

  1. Paprsek
    06.03.2013 na 08:17 | #1

    Hromy a blesky (aneb, co mě zvedalo tlak už během zápasu). Předesílám, že už oba dva dostali, co proto z očí do očí.
    Nebudu se zabývat svojí prohrou, protože jak už jsem řekl po zápase, tentokrát jsem to nebyl já, kdo zápas položil.
    1) Pepa – pokud přijde 30 minut po začátku partie, nemůže Pepa přece nikoho porazit. Nebo snad máte někdo z historie opačnou zkušenost?
    2) Otakar – evergreen. Včera ale prošel kolem výhry několikrát. Jednu chvíli jsem myslel, že mu ji vlepím až chytne druhou o šachovnici. Nakonec to odneslo kopanci jenom jeho auto. Jinak jsem kliďas.
    …venku začíná být pěkně. Čas hrát šachy uplynul, začíná čas koloběžky…

  2. OTA
    06.03.2013 na 08:53 | #2

    S takovym soupeřem bych před partií remis bral všema deseti. Od začátku se to ale vyvíjelo v muj prospěch a opravdu jsem to mohl vyhrát. Nakonec všichni gratulovali mojemu soupeřovi k tomu, že urval remis. Nějak už nekoukali na to že měl elo o sto bodů vyšší než já.
    Pamprsek hrál tentokrát opravdu parádně. Když jsem spočítal materiál, tak měl o dvě figury míň a zrovna ztrácel věž. Jirko! Je třeba abys neokouněl po okolí a víc si hleděl své partie!!!

  3. OTA
    06.03.2013 na 09:03 | #3

    Po utkání jsem musel uklidňovat rozdováděnýho Petera , který vyhrožoval, že sekne se šachama. Dozvěděl jsem se od něj, že jeho intelekt je uplně jinde než muj. Jirka Strahl mi vysvětlil, že to česky znamená, že jsem uplně blbej. Teď když vim, že moje icq je mnohem nižší než Petera Wasse, tak jako poloblb si mužu klidně dovolit nějakou tu partičku i prohrát! To je pohoda klídek lahváček.

  4. Paprsek
    06.03.2013 na 10:15 | #4

    @OTA
    Zásada u Petra Vasse: neposlouchat po prohře a druhej den už je v normě.

  5. Paprsek
    06.03.2013 na 10:18 | #5

    Koukám, že jsme po včerejšku pěkně rozesraný.
    V pondělí nás čekají Radlice. Tak si dejme od sebe chvilku pauzu a uvidíme.

  6. Paprsek
    06.03.2013 na 10:31 | #6

    OTA :
    Dozvěděl jsem se od něj, že jeho intelekt je uplně jinde než muj. Jirka Strahl mi vysvětlil, že to česky znamená, že jsem uplně blbej.

    Kosmonaut už z Tebe, Otakare, nebude. Ale to asi z nikoho ze šachistů. Spíš by mě lákala představa hrát šachy v klidu na Mírově…to má přece něco do sebe, ne?

  7. Michal
    06.03.2013 na 12:26 | #7

    @Paprsek
    Nevím já žádnou rozesranost necítil. prostě jen pár lidí prohrálo… Určitě to není jako na Bohemce 😉 http://www.sachybohemians.cz/?p=2541
    Mezitím už diskuzi lehce zcenzurovali, ale taky je to nerozhodilo a v dalším zápase opět vyhráli…

  8. pvass
    06.03.2013 na 12:57 | #8

    @OTA
    Oto, ale ja jsem to myslel fakt vazne a stale to plati…
    P.

  9. Karel
    06.03.2013 na 14:34 | #9

    Smolný zápas, přitom to v jednu chvíli vypadalo na plichtu. Jirkovi jsem do poslední chvíle věřil. ale štěstěna se od něj odvrátila. Ota byl vyhratej a Michal taky a Petr měl tutovou remis, možná ji měl vzít při první nabídce a vyvíjelo by se to celé jinak. Ke své partii jen tolik, jsem byl překvapenej, že po naprostém duševním vycucání z práce jsem ještě schopen se vylízat z „mírně“ defenzivní pozice a to mírně je ve velikánských uvozovkách. A to jsem šachově na soupeře určitě měl, protože vyhrávající tahy za něj jsem viděl a on naštěstí ne. Daň za drzost v zahájení. Někdy je potřeba to risknout. Vyhrajem v pondělí, favorit nás podcení! A když ne tak pak. Pojďme do toho.
    Karel

  10. OTA
    06.03.2013 na 18:03 | #10

    Hola-hola. Já se teda vúbec rozesraně necejtim! Naopak, jako přitroublej jedinec jsem v naprostý pohodě. Tak že…HURÁ NA SOUPEŘE!!!

  11. Paprsek
    07.03.2013 na 10:33 | #11

    @pvass

    @OTA
    Hrajete oba dva za stejný klub, Petře, nemusíme se navzájem urážet. I když Ti dávám za pravdu, že u obou je intelekt vždy někde jinde než u toho druhého, straním v tomto případě Otakarovi. Také Otakara už s Michalem delší dobu dovzděláváme po hospodách (kam ty – to je výtka ode mě – ke své škodě – nechodíš). A je to přece nádherný, že nejsme všichni stejný a nehrajeme všichni 1. f4. 🙂

  12. pvass
    07.03.2013 na 11:00 | #12

    @Paprsek
    Jirko, to je opet o tom intelektu…
    Nebot to bylo jasne na prvni pohled, ze slo o nadsazku, Otu si samozrejme vazim.
    Vse ostatni bylo mineno vazne :-).
    P.

  13. Paprsek
    07.03.2013 na 12:43 | #13

    @pvass
    …tak bacha s tou nadsázkou a kecama o intelektu! To jako, že jsem taky vůl, že jsem nic nepochopil?
    …asi dojde na pěsti. 🙂
    PS. Petře, přiznám se, že tolik humoru jsem od Tebe ani nečekal. V pondělí v Radlicích.

  14. pvass
    07.03.2013 na 12:47 | #14

    @Paprsek
    Asi to ctou vsichni relevantni, takze pisu zde, ze dorazim…
    A aby bylo jasno, s tema sachama..nejak me v posledni dobe prestavaji bavit, ale kvuli takovym lidem, jako ty, Ota, Michal, Lukas a vsichni ostatni…s nima asi neseknu, protoze bych asi o neco opravdu prisel…tak to jeste zvazim….
    P.

  15. Paprsek
    07.03.2013 na 12:52 | #15

    Michale, pro zápas s Radlicemi bys měl zkontaktovat někoho z „malé trojky“ (Bříza, Kvasnička, Roman Veselý, kterého může výjimečně zastoupit jmenovec). My z „velké trojky“ (Veselský, Macháček, Paprsek) musíme nastoupit automaticky. „Hostivické duo“ by se mělo taky zúčastnit. A ještě nějakého legionáře…Řehák…

  16. Michal
    07.03.2013 na 15:44 | #16

    @Paprsek
    Tak soupisku snad domluvíme raději nějak interně, ne? 😉 Nicméně, jsem rád, že ti leží osud nejbližšího zápasu na srdci a příští sezónu tak budu moci předat kapitánování do dobrých rukou…

  17. OTA
    07.03.2013 na 16:50 | #17

    No super Peter. To je konečně chlapský sloveso.. A abys věděl, tak já sem tě pochopil. Náhodou mě to moc pobavilo. Zase z toho fóru budu dlouho žit. 🙂 Připomělo mi to situaci, když mně před lety vyzval kámoš na partičku. Před tímto všechny porazil a nikdo už si s nim nechtěl zahrát. Přitom uměl s bídou tahat figurkama a hrál to jak piskoř. Tak že když se mnou už prohrával asi devět : nula, tak s tím praštil a výkřik tu nezapomenutelnou hlášku: TY VYPADÁŠ JAK HOVNAŘ, ALE TY SEŠ VELKEJ MISTR! No není to nádherný?

  18. Uhliházi
    08.03.2013 na 07:44 | #18

    Chlapci béčko fčera vyhrálo, czumím jako pug :-o. Vidíte že to de!

  19. OTA
    08.03.2013 na 19:16 | #19

    Teď tady koukám na tu Paprskovu slabou hru!
    Na tah Sd4 stačilo zahrát Jh5. Taky se to vyloženě samo nabízelo. To je ale přesně to-že se někteří živočichové snažeji hrát nějaké vyšší šachy. Pak to zbytečně komplikují, místo aby hru zjednodušili.

  1. Žádné zpětné odkazy