Domů > Různé > Bohemians D – USK A

Bohemians D – USK A

Dnes to byl napínavý zápas až do samého závěru.

Podařilo se nám nastoupit v poměrně solidní sestavě: Veselský, Strahl, Macháček, Vass, Matouš,  Řehák, Smižanský, Kvasnička. Soupeř nás na všech šachovnicích elově převyšoval, ale nijak zásadně.

I rozehrát se nám daří slušně.

Já sice černými přešlapuju v zahájení a ztrácím dvě tempa na popotahování střelcem. Bílý má jasnou převahu, nicméně zatím se držím.

Jirka stojí dobře s pěšcem více.

Otu nestíhám moc sledovat, takže není moc co napsat. Třeba se pochlubí, jak se hrálo, když se k tomu neměl v hospodě 🙂

Proti Peterovi zkouší soupeř Stonewall. Peter však staví pěšce obdobně (d4-e3-f4) a díky dalšímu svému pěšci c4 proti černému c6 má mírnou převahu.

Ruda stojí černými lehce defenzivně, ale pevně. Nezdá se že by měl bílý možnost se někudy prolamovat.

Pepa (už počtvrté černými!) má zatím odehráno jen pár tahů a zahájení teprve získává svůj ráz.

Láďa má izolovaného pěšce d4, a černý chystá jezdce na d5, ale udržet by se to mělo.

 

První končí skoro tradičně Ota. Pozici jsem viděl chvíli před kapitulací a už měl o střelce méně. Bohemka vede 1-0.

Ruda bez problémů udrží rovinu, víc tam asi není. 1,5-0,5.

Postupně se blíží časová kontrola… a někdy v tomto momentě se rozhodují hned čtyři partie.

Můj soupeř mě nechal žít, nenachází plán a postupně vyrovnávám hru:

smid01

Diagram zachycuje pozici po 25. Vd1-d6? díky čemuž jsem rázem získal skoro vyhrané postavení. Ve 42. tahu bílý kapituluje. Začínám vstřebávat ostatní výsledky.

Pepa bohužel podlehl matovému útoku. Naopak úspěch slaví Peter a taky Láďa. Skóre se otáčí v náš prospěch 2,5-3,5!

Odcházím si vydechnout na chodbu a ptám se Láďi, jak to vypadá na zbylých šachovnicích.

Jirka Ř. stál dobře, ale posledním tahem to prý zkazil. Skutečně, když se vracíme zpět do místnosti, už se staví figury do základního postavení. 3,5-3,5. Po partii Jirka říkal, že nevěděl o našem vedení a snažil se hrát na výhru, protože měl pocit, že celkově taháme za kratší konec. Škoda, to jsme drobet prokaučovali. Mě nenapadlo, že se zápas nachází v tak klíčovém momentě… :-/

Naším posledním želízkem v ohni zůstává Paprsek. Ve věžové koncovce má b-pěšce proti soupeřově dvojitému f-pěšci. Remíza by tam snad být mohla…

Našemu špílmachrovi se daří vyměnit svého pěšce za jednoho z f-pěšců a současně odříznout černého krále. Teď už by měla být remíza jen formalitou:

strahl01

Černý však remízu zatím nechce:

1. Vd3 Vh1 2. Vg3?! (teď mi dochází, že černá věž byla asi na g-sloupci, ale to není podstatné.) Jirka naprosto nepochopitelně pouští soupeřova krále zpět k pěšci. Přitom mu vůbec nic nehrozilo 😮 Každopádně pořád je to remíza.

Partie pokračuje zvesela dál a my všichni trpíme jako zvířata. Jirka tah po tahu vyklízí pole a zvyšuje soupeřovy šance na celý bod… Navíc má cca 3 poslední minuty proti 13.

A je to pořád horší. Jirka toho má evidentně plný kecky. Možná proto, že mu došlo pití? V jednu chvíli vystřihne dokonce nemožnák. Avšak když mu zbývá posledních 50 vteřin, tak se na nás přeci jen usměje štěstí.

Bílý na tahu, partii lze nyní zcela elementárně zremizovat:

strahl02

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Neštastný hrdina utkání však namísto jednoduchého tahu hraje nějakou kravinu a po chvíli je s ním (námi) ámen 4,5-3,5.

V hospodě jsme mu náležitě vynadali, ale pachuť z porážky to bohužel nesmylo. Každopádně zatím nejlepší výsledek áčka v sezóně…

 

 

  1. Paprsek
    31.01.2013 na 12:14 | #1

    1) Elementární neznalost (ale jak už řekl Michal ani nebylo třeba mít nějakou znalost). Nyní si myslím, že jsem psychicky podlehl v závěru partie. Nemám jiné vysvětlení.
    2) Jsem rád, že jsem prohrál. Bude víc pokory a snahy se naučit…základy.
    3) Tož šéfe, kurňa, jsme lidi, nejsme stroje!

  2. Honza
    31.01.2013 na 13:43 | #2

    Tak to vidí druhá strana:

    Proti USK jsme byli před zápasem výrazní papíroví favoriti a k úplné spokojenosti zbývala už jen malá drobnost: potvrdit to na šachovnicích.

    Zápas začal a hned v prvních minutách se děly zajímavé věci – Jindra provedl zřejmě nejrychlejší oběť pěšce v dějinách šachu (1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Sxd6 4. g3 g5), což je sice nějaká varianta, otázka je zda je dobrá. Na Honzu Petra soupeř zkusil pro změnu “odložený šustr mat” (1.e4 e5 2. Jc3 Jc6 3.Sc4 Sc5 4.Dh5). Po několika desítkách minut zápasu jsme si všimli, že Milanův soupeř mu přinesl i náhradního krále. Vyvíjí se to dobře, dát mat dvěma králům bude určitě mnohem těžší. Po třech hodinách hry, je to bohužel opět drama, První vyhrál Matějka 1-0, Marek na sedmé zvyšoval na 2-0, na to Filip remizoval v horší pozici, takže 2,5-0,5, bohužel pak prohrál Milan na poslední se soupeřem 1700, 2,5-1,5, což by bylo v pořádku pokud by Tomáš na čtvrtý a Mirek na První nebyli prohraní…Mirek právě prohrál, Tomáš prohrál, takže prohráváme 2,5-3,5 a dohrává jen Honza Petr, který je vyhraný a Jindra, který má totálně remizovou pozici…vypadá to na 4-4. Je to 3,5-3,5 a Jindra to zkouší v remizové věžovce…a Jindra je borec na konec!! vyhrává koncovku a tím pádem i zápas! 4,5-3,5!

    1. Mirek Šmíd 0-1 Veselský
    2. Jindra Korsa 1-0 Strahl
    3. Petr Matějka 1-0 Macháček
    4. Tomáš Lampíř 0-1 Vass
    5. Filip Nosek 1/2 Matouš
    6. Jan Petr 1-0 Řehák
    7. Marek Buchl 1-0 Smižanský
    8. Milan Petruň 0-1 Kvasnička

  3. Víťa
    31.01.2013 na 13:46 | #3

    Máma mě a bráchu řezala jak psy. A vychovala z nás slušné lidi. Myslím, že bych z vás taky udělal slušné šachisty 😀

  4. Lukáš
    01.02.2013 na 00:48 | #4

    Ďakujeme za komentár z druhej strany a gratulujeme borcovi. Ja myslim, ze sa nic strasneho nedeje, kazdy raz rupne… Jirka sa z tejto partie urcite pouci a nabuduce to bude lepsie, btw je to len dalsi impulz k uz niekolkokrat spominanym treningom… 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy