Domů > Různé > Vršovice D – USK B

Vršovice D – USK B

Zatím nejhorší zápas sezóny…

…co se účasti týče…
…byla celkem v pí*e…;-)

Ve Vršovicích hrajeme každý rok alespoň jednou a málokterý jiný oddíl známe tak dobře podle tváří i jmen, jako právě Vršovice. Pravidlem také bývá, že výsledky zde sehrané jsou celkem těsné a většinou tak není dopředu jasné, jak to asi tak dopadne.
Vršovice D má letos celkem vyrovnanou soupisku od shora dolů, jednalo se tak o kvalitního soupeře, ale né nehratelného.

Jako první se dostavili do klubovny soupeře oba Dvořáci. Přivítalo je nemilé překvapení v podobě parte visícího na nástěnce – maželka pana Krále zesnula ve věku pouhých 59 let, čímžto se připojuji k ostatním hráčům a vyjadřuji upřímnou soustrast. Král se tak z pochopitelných důvodů nedostavil. Soupeř měl vůbec trochu problém se sestavou, neboť měli souběh tuším s jejich eF-kem. Jejich hráč na 6. desce se dostavil asi po 50ti minutách od začátku utkání. Ale i to stačilo, neboť náš hráč se nedostavil vůbec.

Ano, ano, když se daří, tak se daří. Souhrou okolností dnes mnoho lidí nemohlo přijít hrát, Ti co měli, či mohli, tak na poslední chvíli odřekli, či nemohli 😉

Nakonec jsme hráli jen v 6-ti!

Je to trochu smutné, že se z 18ti lidí nacházejících se na soupisce najde jen 6 hrajících hráčů a celých 12 hráčů nemůže přijít. Je to o to více paradoxní, že jsme celkem v pohodě přežili dva minulé souběhy s áčkem a nyní, kdy se žádný souběh nekonal, jsme hráli jen v šesti lidech. Trochu to připomíná problémy béčka s docházkou minulého roku, kdy jsme hráli asi dvakrát v sedmi a jednou snad též v šesti lidech. Doufejme, že toto byl poslední výpadek. Chápu, že někdy to prostě nejde, ale u některých hráčů si nejsem zcela jistý, jestli pro ně hraní za družstva vůbec něco znamená… 😉

2-0

Nezadařilo se ani Kvasňovi. Ten sehrál snad nejhorší partii sezóny (slovo snad míněno v obou možných případech, no není ta čeština kouzelný jazyk? 😉 De-facto v zahájení ztrácí figuru a je rozemlet na kaši. To je nemilé, Emile.
3-0

Co tam máme dál?
Jirka na první hraje s Horynou. Pozice je to zajímavá a netypická pro Jirku. Jirka jakoby vyčkává, jak se bude vyvíjet celé utkání, aby se tak na základě výsledku mohl pustit do větších akcí. Anebo nepustit. Celkově ale stojí s černými trochu lépe. Zdá se.

Zdenda tentokráte také nezahrál zřejmě nejpřesněji. Soupeř bere na h7 pěcha a spřádá matové sítě. Hrozí ztráta lehké figury našeho hráče. Na první pokuk se mi zdá, že se té ztrátě lze bránit, ale nejsem v partii.
Tohle bude ještě hodně zajímavé.

Lukáš hraje velmi zajímavou hru. Nejhezčí partie zápasu. Ten vykuk si troufl na oběť dámy. Za dámu získal věž, střelce a jezdce. Věřím, že Luky sem tu partii loupne. Díky útočnému soupeři si mohl takovýto husarský kousek dovoliti. Pěkné. Leč, výsledek nejednoznačný.

Bohumil to nemá lehké, proti urputnému soupeři, panu Šaurovi. Zpola zablokovaná pozice a náš hráč je bohužel ten, který tahá za trochu kratší konec.

Nakonec hraju já. Zahájení klasicky nemastné neslané. Uvidím, co na řekne Fritz, nicméně většina hry se odehrává na dámském křídle, kde se mi podařilo vytvořit převahu pěšců 3 na 2. V podstatě se nic neděje, žádná výrazná výhoda, navíc slabiny mají oba hráči. Jediná výhoda je, že se mi s bílými daří udávat tempo hry. Černý jakoby se bál pouštět do nějakých větších akcí.

Už teď je jasné, že tento zápas prohrajeme.

Zdeněk totiž opravdu přišel o střelce. I když ještě pěkně zazlobí a hraje jak to jen jde, partii už zvrátit nedokáže.
4-0

Tohle vypadá jako slušný debakl…
No, i když…

Vzadu se Alešovi daří prosadit převahu na dámském křídle a vytvořit volného c pěšce, který začíná celkem zlobit. To vypadá i nadějně…

Bohouš vyměnil věže a dámu, což zmírnilo nevýhodnou situaci jeho pozice. Soupeř má sice lepšího střelce, ale zablokovaný pěšcový řetěz přes celou šachovnici a zlobivý jezdci tuto nevýhodu trochu zamlžují.

Lukáš zatlačil soupeřova krále na h sloupec a jeho tři figury proti dámě zkoušejí utáhnout matovou smyčku.

U Jirky se nic moc nezměnilo, vlastně téměř zhola nic. A to je nakonec dobře pro nás.

Máme ještě šanci zazlobit na remízu? Těžko Anežko…

Nicméně já vyhrávám. Aktivnější figury bílého a pasivnější figury černého spolu s volným pěchem jsou už k nezastavení. Pod různou pohrůžkou vazeb a ztráty lehké figury se daří vyměnit pár figur a pěšce prosadit. Tedy donutit soupeře ztratit lehkou figuru za onoho pěcha a prosadit dalšího pěcha. To vše se ale už neděje, poněvadž soupeř vzdává. Moje první výhra letos 😉
4-1

Naděje umírá poslední.

Bohouš se drží, soupeř svého silnějšího střelce zatím nemá jak prosadit a stát se může cokoli. Víme, že Bohumil tyto poziční koncovky umí hrát. A je to tady, veliké překvapení se opravdu stává! Bohouš překvapuje úplně všechny okolo a nejvíce samosebou sebe sama. Bohouš padá! Tak toto překvápko jistě čekal málokdo.
A jak se to vlastně stalo? Náš hráč si zafixoval, že do kontroly mu stačí 30 tahů, namísto čtyřiceti. Tak tomu říkám pech. Táta se snaží ventilovat zklamání zkrze kapitána, kterému vyčítá, že ho na časovku neupozornil. Naneštěstí jsem si toho vůbec nevšiml. Na všechny hodiny jsem koukal, jenom na nejblíže sedícího Dvořáka B. jsem ani nekoukl. Tedy na ty hodiny. Holt se potvrdilo ono známé přísloví o svícnu a tmě 😉
5-1

Výsledek je již jasný a tak se Jirka pouští do větších akcí. Lukáš stále bojuje. Naneštěstí již nenalézá možnost, jak se dostat soupeřovu králi na kobylku a navíc si musí dávat tak trochu pozor na krále vlastního.
Nakonec nabízí remízu a následně se praští do čela, protože si všiml přehlédnutého tahu. V zápalu boje si stoupl tak nešťastně, že soupeř může odšáchnout naší věž. Ajajajaja jaj!
K nelibosti Lukášova soupeře je ale výsledek pouhých půl bodů, jelikož si tohoto tahu také nevšiml a remiz přijal. Luky, zajímavá partie, gratulka!
5,5-1,5

Jirka mezitím, ničím neomezován střílí svými střelci hlava nehlava a otevírá hru. To se mu vyplácí a soupeře válcuje až převálcuje, téměř současně s Lukášovou remiz. Zápas tak nakonec ani netrval tak dlouho. Anebo se mi to jenom zdálo :-).
5,5-2,5

Pak ještě rychlý skok na pár pivek a na fotbal do Waikiki a hurá do postele.

Zajímavý zápas. Troufám si tvrdit, že s trochou toho štěstíčka a dvěma hráči navíc, bychom tentokráte měli i na to ty Vršovice porazit 😉
Njn, znáte to, kdyby…

  1. michal
    24.02.2012 na 16:22 | #1

    Škoda té neúčasti. Je fakt, že máme dlouhodobě počet hráčů na cca 2,5 družstva. Zatím mi ale pořád přijde adekvátnější stavět 3. Každopádně k docházce by se mělo přihlížet, až budeme dávat dohromady sestavy na příští sezónu.

  2. Víťazoslav
    24.02.2012 na 17:01 | #2

    Ten kapitán je ale trulo! Aleši, nechceš to béčko kapitánovat raději ty? 🙂
    Mno Jirka asi ty šachy umí, kdyby se držel řemesla a nemotal se do politiky …

  3. JiříS
    24.02.2012 na 17:13 | #3

    @Víťazoslav
    Víťo, uvědomil sis, že mě chválíš?

  4. Zdeněk
    24.02.2012 na 17:17 | #4

    Jejda,já to věděl:cokoli kdy řeknete,může být použito proti
    Vám . .raději odvolávám co jsem slíbil a slibuji co jsem odvolal

  5. Víťazoslav
    24.02.2012 na 19:41 | #5

    @JiříS
    Samozřejmě Jiří, co se šachů týče, jde ti to moc hezky. To tedy musm smeknout. Samozřejmě i před Otou a naším nejvyšším.

  6. OTA
    26.02.2012 na 20:31 | #6

    óóóó děkuji zběsile…

  1. Žádné zpětné odkazy