Domů > Různé > Praga F – USK A 3,5 – 4,5

Praga F – USK A 3,5 – 4,5

Jednou to přijít muselo.

Pragovka papírově neměla vůbec zlobit, což se možná promítlo do výkonu některých hráčů.

Před zápasem byl opět problém s náhradníky. Peter Vass mi odpoledne oznámil, že se musí rychle vystěhovat ze stávajícího bydlení a dnes večer se jde podívat na byt. Ještě se snažil přehodit si to na jindy, ale nezadařilo se.
Milan Vogl musel venčit psa a bylo otázkou, zda by vůbec stíhal dojet na sedmou, jak se nabízel. Nakonec tedy naskočil žolík Ilkin, který se uvolil přijít.

Nevím, jak vypadala hrací místnost Pragovky před pár týdny, každopádně nás přivítala nehorázná sauna. teplota někde mezi 22-25 stupni a suchý vydýchaný vzduch. Jestli nám poskytuje hudební doprovod od ledu výhodu domácího prostředí, pak Pragovka má přímo kotel! Pokud se tedy vůbec dá na fungování v těchto podmínkách nějak natrénovat 🙂

Jako první skončil… ano, hádáte správně… Ota. Tentokrát to měl ještě snazší než jindy. Soupeř se zřejmě doslechl o jeho formě a raději se vůbec nedostavil. 0-1

Jako druhý končí Jirka, před zápasem volal a ptal se, jestli musí hrát – prý se necítí dobře. Musel. A deklarovaná nepohoda se do jeho hry promítá. Namísto, aby to nějak neslaně nemastně sušil, dostává černého pod pěkné matové kombinace. 0-2

Ruda na čtvrté má bílé. Jako tradičně se mu daří centralizací získat o něco lepší pozici, říkám, si, že by to mohlo klapnout. O něco později se od jeho stolu ozývá komentář: „No, jistě to je naprostá symetrie…“ Takže nakonec jen půlka. 0,5 – 2,5

Ruda potom půlku trochu omluvně komentuje. Ale není důvod to řešit, zápas se vyvíjí dobře. Navíc na šestce si soupeře pěkně rozebral Ivan. Ten se černými nedostal vůbec k ničemu. Pamatovat si pozici, dám jí sem, ale dnešek mě vyčerpal tak, že si sotva přehraju svůj partiář… 0,5-3,5

V tuto chvíli vypadá situace na zbývajících šachovnicích následovně:

Já mám dynamickou otevřenou pozici. Jak se ukáže v pozápasové analýze, oba jsme přesvědčeni, že stojíme lépe. Můj pocit je podložen aktivnějšími figurami, s kontrolou e5 a zablokovaným střelcem bílého, soupeře zase žene do boje odkryté královské křídlo:


po 14… Sf6

Jirka Řehák stojí svými neoblíbenými černými na pokraji výhry. Má dámu a jezdce proti věži jezdci a střelci.

Ilkin vytvořil soupeři zámek. a+b-pěšci jsou pryč a na těchto sloupcích operuje Ilkinova Dáma s věží. Zablokovaný řetězec s bílými pěšci f2-e3-d4-c5 navíc černému neumožňuje se osvobodit.

Jarda stojí vyrovnaně. Zdá se, že to bude už jen formalita. A Jarda nás skutečně přibližuje úspěchu, když posléze uzavírá smír. Nicméně, je na něm znát, že je z výsledku mírně rozladěn. Chtěl více. 1-4

I já chci víc (jak by ne, když přeci stojím líp) a po 17… Sxb2 se na šachovnici objevuje následující pozice:

Bílému figury nehrají, je na čase začít sbírat zasloužené plody dosavadní práce. Po 18. tahu pana Papírníka mi však notně zhořkly v puse. Vy to určitě najdete taky…

Jsem skoro KO a tom kamrlíku se prakticky nedá dejchat. Proč tam proboha topěj jak blázni? Proto se všichni, kdo už dohráli, vypařili? Tedy s výjimkou Jardy.
Rychle se běžím ven nadýchat čerstvého vzduchu, ikdyž tuším, že teď už to asi moc nepomůže. Po cestě vidím, jak je Ilkin v koncovce s figurou míň beznadějně prohranej. A při návratu do místnosti Jirka nečekaně vzdává. 2-4.

Moje partie se dostává do oboustranné časové tísně. Po vynuceném 18… Jf4 19. Je4 Vf8 si říkám, že by ještě mohla být šance, jenže na 20. Vb1 se špatně orientuju a směřuju do záhuby… 20… Jxg2+? 21.Kd2 Sxe5?? 22. Dh5+ Vf7?? 23. Jxe5 De7 24. Vhf1 Neuvěřitelný závěr! Tohle mě bude ještě dlouho strašit. Na svou obranu musím dodat, že jsem měl opravdu náročný týden… 3-4

A je to – první myšlenka. A také ano! Neuvěřitelné se stává skutečností… na osmičce Ilkin zázračně remizuje! Musel to být strašnej závěr, ale důležité je, že zůstáváme na čele s plným počtem. Teď jen rychle pryč ze sauny spláchnout vydřené vítězství. Uff, příště snad chytnem Pragovku doma!

  1. JiříS
    17.02.2012 na 00:47 | #1

    Hráli jsme bez Kyklopa…
    1. …jsem vymrzlej z Pragovky ještě teď. Nemáš chřipku, Michale?
    2. …tipoval jsem tak 7-1 nebo dokonce 8-0 pro nás…to jsou paradoxy…máme vůbec na postup?

  2. Aleš
    17.02.2012 na 01:10 | #2

    Tak hlavně, že jste to udrželi. Gratulka!

  3. OTA
    17.02.2012 na 03:36 | #3

    Michale, ty ses unáhlil. Místo braní na b2 si měl dát dámu na e7 a bylo po hrozbách. Počítám že on nechal věž stát a zahrál v klídku rozhodující tah e5. Tím tě prakticky dostal pod mat. Papírníka nemužeš podceňovat. Není to žádnej žabař. Sám si mně učil nežrat pěchy za každou cenu! No hlavně že jsme vyhráli.

  4. Miloš
    17.02.2012 na 07:45 | #4

    Michale, musím konstatovat, že při únavě hodnotíš své pozice příliš optimisticky. Vzpomeň na své partie s Lukášem a snad i s Alešem. Dá se něco přehlédnout, ale s odkrytým králem NIKDY nehodnoť svou pozici jako lepší. Navíc k tvému tvrzení, že ti lépe hrajou figury, je třeba dodat, že pouze některé. Věž a8, Sc8 i dáma se budou do hry dostávat poměrně pomalu a opatrně. Takže tvůj pocit z jakéhosi náskoku ve vývinu či jak to nazvat byl netrpělivý.
    Pozice je více méně v rovnováze, bílý má opravdu špatnou strukturu, ale starosti s králem a figurami dámského křídla prostě musíš brát vážně. Když se podívám na diagram ze 14. a pak ze 17. tahu laickým „najdi 5 rozdílů“, tak:
    * tvůj král, dáma, střelec c8 a věž a8 se nehnuly, takže ke svému úkolu č. 1 ses neposunul ani kousek,
    * ze šachovnice zmizel jeden pár aktivních figur,
    * soupeř pohnul oběma koni.
    Sečteno, během těchto tří tahů jsi spáchal harakiri. Opravdu vidím, že k tvé nesporné síle patří občasné chvilkové výpadky tohoto druhu. Zkus najít ve své psychice nějakej mechnismus, kterej bude fungovat, když jsi unavenej nebo nerozehranej apod. a nedovolí ti romanticky běhat po šachovnici.
    Dělal jsem výpravčího. Když jsem si v noci zdřímnul a něco mě vytrhlo, někdy jsem byl ve stavu, že jsem nevěděl vůbec kterej vlak jel, kterej nejel, co se stalo a co se mi jen zdálo, co jsem už udělal a co ještě ne. Přesto musely vlaky jezdit a nemohl jsem se furt ptát svých sousedů co se děje. Zkrátka jsem měl jakéhosi autopilota, kterej udělal několik úkonů v jistém pořadí, které zajistily 100% bezpečnost za odpovídající plynulosti a nikdo si ničeho nevšiml.

  5. JiříS
    17.02.2012 na 08:56 | #5

    ŠK ERA spořitelna porazila v 7 lidech Bohnice 4,5-3,5.

  6. JiříS
    17.02.2012 na 08:58 | #6

    …a Vyšehrad v 6 lidech prohrál se Smíchovem B. Tak už mi opravdu vychází jako soupeř o postup jen ERA…:-)

  7. Zdeněk
    17.02.2012 na 10:54 | #7

    ERA má 1prohru,Bohnice 1prohru a plichtu . .s jedním z nich se musí bodovat . .pokud se to nepovede v úterý s Bohnicema,bude šance na reparát s ERou . .

  8. michal
    17.02.2012 na 13:50 | #8

    Zajímavé, nám by tedy víc vyhovovalo pokud by vyhrály Bohnice, protože ve hře jsou dvě postupová místa a ERA by na třetím už hodně ztrácela.
    Mimochodem, odkud máte to info o zápasech 6.kola? Je to někde na webu?

    A Miloši díky za zajímavou analýzu. S hodnocením pozice bezezbytku souhlasím, jen na tím romantismem se budu muset zamyslet… 😉

  9. Zdeněk
    17.02.2012 na 14:42 | #9

    Kyklop má určitě adresu nějakého chessresult družstev . .já mám kontakt na ERU(Královský,Šmejkal,Popper. .)Královský včera prohrál,ERA vyhrála..a ani prý moc o postup do I.třídy nestojí,už tam mají Áčko . . . . . . . . . . . . . . Ale kapitánuje tam nějaký ambiciózní právník,který chce vyhrávat . .pokud se budou ovšem scházet(a třeba se neožerou . .)

  10. JiříS
    17.02.2012 na 14:46 | #10

    @michal
    http://www.chess-results.com
    taky bys mohl svému jmenovci poslat výsledky

  11. Jarda
    17.02.2012 na 16:22 | #11

    @Miloš
    teď vidím, že dělám dobře, když nejezdím vlakem, ahoj

  12. OTA
    17.02.2012 na 22:04 | #12

    fujtajbl,,výpravčí chrní..sem si řikal „co je Standa Gross pryč, tak jsou dráhy v poho“.no už do vlaku nevlezu.

  13. Víťa
    18.02.2012 na 13:39 | #13

    Je umění si vybrat slabší chvilku v ten pravý moment. Gratulace k vítězství.

  14. Karel
    19.02.2012 na 22:14 | #14

    Gratuluji k výhře, historie se neptá po tom, jak kdo hrál, ale jaký je výsledek. A to je podstatné. A co se týká postupu tak se ukáže v příštím kole zda máme na postu či ne. Končí legrace.
    Karel

  15. Zdeněk
    21.02.2012 na 22:22 | #15

    gratulace Áčku . . Odcházel jsem za stavu 4,5-1,5 s Bohnicema . .SUPER!!

  1. Žádné zpětné odkazy