Domů > Přebor Prahy > USK B – Holdia DP Praha D (bylo to dramo)

USK B – Holdia DP Praha D (bylo to dramo)

Jak se nám asi zadařilo proti papírově nejslabšímu soupeři skupiny? 😉

Hrálo se doma. Sešli jsme se v klasické sestavě, akorát v osmi, kdyby ještě někdo nemohl, hráli bychom opět v sedmi 😉 Lukáš si užíval pracovní chlastačky, sestavu podpořil Honza.

Ještě v 17:29 bylo v klubovně tak 5 lidí, ale nakonec se hráči dostavili s chutí hrát.
O zábavu se ještě postaral Jirka, který přinesl novinu z recepce, že v půl sedmé je naše místnost rezervovaná pro někoho jiného, o čemž neměl nikdo ani potuchy. Když jsem uvedl zápas a popřál všem aby si pěkně zahráli, soupeř vtipně poznamenal dodatek…do půl sedmé ;-).

To už se ale již začínalo hrát a my se mohli jen „těšit“, jak to všechno dopadne…

Jako první se mi nadějně jevil Aleš. Já měl opět černé a soupeř zahájil d4. Slovo dalo slovo a já to nenápadně stočil do svého oblíbeného zahájení. Asi jsem tím soupeře moc nepotěšil, když se mi ve mě dobře známých pozicích podařilo získat pěšce. Cítil jsem se s partií celkem spokojený.

Na ostatních prknech se hra pěkně rozvíjela, ale zatím se nikde nic moc nerýsovalo. Využil jsem chvilku „volna“ a odbíhal jsem na recepci vyřešit náš problém s místností. To by bylo opravdu nemilé, kdyby nás někdo začal vyhazovat. Že se jedná opravdu o „náš“ problém jsem záhy zjistil i od našeho předsedy, který si tím máslem co má na hlavě zatím namazal chleba, přidal marmeládu, občerstvil se a vydal se na cestu, aby nás přišel podpořit 😉 Recepční mi naštěstí vyšla vstříc, takže problém s místností byl vyřešen a já se s klidem v duši mohl vrátit zpět ke své partii. Můj soupeř celkem přemýšlel, takže času jsem měl stále o něco více.

Co se mezitím dělo na šachovnicích:
Jirka se mi zdál celkem vyrovnaný, figurky se měnily až moc rychle (to u jeho partií nebývá zvykem). Spíše to měl ale s bílými o něco lepší, vždyť měl natažené své f4! 😉
Milan se mi tak moc nezdál. Sice se ještě nic moc nedělo, ale zdálo se, že soupeř má psychicky, i na šachovnici lehce navrch. Kvasňa hrál svojí hru. Já měl o pěcha navíc. Roman proti paní Prášilové bojoval zuby nehty, nebo to bylo naopak? 😉 Ilkin tlačil, ale né tak výrazně jako na Lokotce. Zdeněk se mi naopak zdál horší. Ze všech šachovnic vlastně na tom byl asi nejhůř. Ač měl bílé, hru řídil spíše soupeř. Honza to měl slušně rozehrané, aktivní figury, soupeř taky celkem, takže aspoň plichta tam zatím byla.

Chvíli se hrálo a já se začínal dostávat do problémů. Nějak jsem se nechal ukolébat a nestihl si udělat rošádu, čehož soupeř aktivně a s chutí začal využívat. Musel jsem se bránit.

Po chvíli jsem opět udělal kolečko a zastavil se u Honzy právě v momentě, kdy jeho soupeř zatáhl velice nepřesný tah. Školácká chyba, já tam viděl ztrátu věže! Nebo dámy, kdyby soupeř byl masochista 😉 Honza chvíli přemýšlel a já už neměl možnost vidět, co zahraje, protože jsem se musel vrátit ke své partii. Sotva jsem ale dosedl, Honza si se soupeřem podává ruku a mě bylo jasné, že Jeník nezklamal a konečně si připsal tolik toužebně očekávaný bodík.
1-0

Po chvilce zase očumuju a tentokráte začínám pěkně od jedničky. Jirkovi se podařilo zavřít soupeřova jezdce!
To vypadá hodně dobře! Milanovi nehrají figurky, dostává se pod útok na královském křídle. To nevypadá moc dobře. Kvasňa není úplně ve své kůži. Zrovna se dívám na pozici, kde se mi skoro zdá, že soupeř může zazlobit. Ládíkův jezdec na h3 totiž nemá kam jet, v případě, že soupeř bude zlobit. Ale možná se mi to jen zdálo 😉 Já jsem na tom taky celkem špatně. Několik vazeb a soupeř může obětovat jezdce, čímž by mi rozebral středové pěchy a pak dobral třetího. Moc se mi to nelíbí. Ilkin stále tlačí, ale nikam to moc zatím nevede, spíše to vypadá na plichtu. Zdenda je na tom čím dál hůře, byl by to zázrak, kdyby neprohrál.

Po chvilce vyhrává Jirka. Po výměně několika figur a zobnutí jezdce je to koncovka V+J proti V a samosebou pindíkové na obou stranách. Soupeř vzdal. Gratulka! Jirka se nakopl na Áčku a pěkně se rozjel. Teď už ho nikdo nezastaví. Škoda, že už je za chvílu po soutěži 😉
2-0

Po čase prohrává Zdenda. Nutno podotknout, že ten měl opravdu smůlu. Zatímco my ostatní jsme měli vesměs elově slabší soupeře, on si vybral černého Petra v podobě Stojkoviče s 1993 FIDE elem…
2-1

Mezitím se přišel podívat předseda, zkouknout, pozdravit a zase zmizet 😉

Chleba se láme i u . Soupeř opravdu obětoval jezdce. Mě se podařilo v obraně získat kvalitu, ale za cenu téměř matu. Ještě jsem asi zbytečně odevzdal střelce za pěcha, to mi prostě ruplo v bedně. I když díky tomu byl soupeřův král více na ráně, nicméně to ode mě bylo zbytečné (minimálně předčasné). Nakonec jsem v pozici s králem skoro holoušem a s kvalitou navíc, ale pod drtivým útokem. Podle mě jsem byl jasně prohranej.
Škoda. Je jasné, že zisk pěšce v zahájení ještě vůbec nic neznamenal. Soupeř se ale z nějakého důvodu zaleká, evidentně nechce vyhrát a opakuje tahy. S vděkem tedy přijímám remízu opakováním tahů. Ufff.
To si za rámeček nedám…
2,5-1,5

Teď je na čase se zase na chvíli podívat, jak si stojíme. Sice stále vedeme, ale vůbec to nevypadá dobře.
Košař je prohraný, Kvasňa bohužel také, Roman naopak vyhraný. Tím se teoreticky vyrovná skóre na 3,5-3,5 a o všem rozhodne Ilkinova partie. Ta vypadá na plichtu. Ilkin stojí o něco lépe, ale výhra tam jasná není. Alespoň kdyby plichtil, abychom neprohráli, říkám si v duchu.

Roman se pěkně prosadil a je jasně vyhraný. Má dvojici volných spojených pěšců a peláší. Jeho soupeřka se zdá býti z dané pozice již trochu unavená a dělá chyby. Právě udělala velice špatný tah, který vede k tomu, že Roman může vzít nekrytou věž a druhým tahem pak dát mat! Ten ale raději mění dámy 😉 Budiž mu toto přehlídnutí odpuštěno. Volní pěšci dělají své a za pár tahu soupeřka vzdává. Přehlídnout takovou dvojtažku je ostudné, budiž Romčovi ale odpuštěno. Vsak nakonec paní Prášilové vyprášil kožich a to se počítá ;-).
3,5-1,5

Takže pozitivní skóre, ale… Kvasňa je prohraný a Ilkin může ještě dopadnout všelijak. Má méně času…

Teď se ještě chvíli hrálo a oči přeskakovaly ze třetí desky na šestou.
Láďa se nakonec dostal do věžovky (2V), kdy soupeř měl svého pěšce již na 2.řadě a měl o pěšce navíc.
To nevypadalo moc dobře. Ale věžovky jsou zrádné. Soupeř nezahrál nejpřesněji a umožnil tak Kvasňovi zbavit se soupeřova nepříjemného postouplého pěšce a vyměnit věže. Nakonec se mu daří prosadit se na královském křídle, kde si vytváří volného pěšce. Soupeř má ale stále pěcha navíc. Má tři pěšce proti jednomu na dámském křídle. Po výměně věží tak musí soupeřův král oběhnout obě strany šachovnice, zatímco Ládíkův králík jde v klidu zobat tři zmíněné pěšáčky. V koncovce ale svého přeživšího pěšce již proměnit nestíhá (jednalo se o a-pěšce). Takže plichta. Vau! Na tu bídu… 😉 Kdo by to byl čekal 🙂
4-2

A je to, už jsme neprohráli!

Poslední partie, Ilkinova, tedy rozhodne, jak jsem si říkal v duchu předtím. Naštěstí je to ale už příjemné rozhodování, když je plichta v kapse. Ilkin hraje koncovku V+D a tři pěšci. Stojí lépe. Po výměně dam a předtím po soupeřových nepřesnostech se mu daří získat pěšce a má tak 2p proti 1. Ztracený čas též dohnal.
Spíše to ale vypadá na plichtu. Soupeř v těsném závěru ale dělá další nepřesnost, ztrácí pěšce a Ilkin peláší po výměně věží pro dámu. Tak to je překvápko!
5-3

A je to, už jsme vyhráli!

Láďa ještě dodává, že tohleto vědět, tak se nemusel tolik trápit se svou partií ;-). A jde se do příjemného jarního deštíku a domu.
Tak teď už jsme snad definitivně zachráněni!

1. Strahl Jiří – Kozák Martin 1:0
2. Košař Milan – Kučera Josef 0:1
3. Kvasnička Ladislav – Kučera Tomáš 0,5:0,5
4. Dvořák Aleš – Duffek Bohumil 0,5:0,5
5. Veselý Roman – Prášilová Dana 1:0
6. Alyiev Ilkin – Šafařík Stanislav 1:0
7. Kudrna Zdeněk – Stojkovič Andreja 0:1
8. Otcovský Jan – Plicka Stanislav 1:0

  1. JiříS
    18.03.2011 na 08:44 | #1

    „….Tak teď už jsme snad definitivně zachráněni!“

    Hlavně to byl zápas pro Céčko, aby ještě měli šanci na záchranu.

  2. Michal
    18.03.2011 na 10:19 | #2

    Gratulace! Aleši hoď sem tu svoji partii. Mě přišlo, že namísto Sxf2+ stačilo Sd7 s postupnou výměnou figur. Nebo to nevycházelo?

  3. JiříS
    18.03.2011 na 11:27 | #3

    @Michal
    …jo, hoď to sem, protože jsi byl tak zdechlej jako já v minulosti, že jsem tu Tvoji partii přestal pak frekventovat. Jxe6 to řešilo jako výhru pro bílého už asi daleko dříve. Půlka je takový malý zázrak.

  4. Honza
    18.03.2011 na 11:35 | #4

    @JiříS
    To bychom museli vyhrát poslední dva zápasy a to při tom jak to hrajem,
    nevím. Musíme vytáhnout toho Václava z postele….
    Ale gratuluji, protože proti Holdii se hrálo špatně, samej Kučera,
    proti nám nastoupili tři Kučerové…

  5. JiříS
    18.03.2011 na 12:26 | #5

    @Honza
    Slabej článek v Céčku je OM, v Béčku JS, v Áčku JS.
    Otakar letos udělal 8/16, tj. 50 %.
    Já letos udělal 6,5/16, tj. 40 %.
    Dohromady s Otou máme 14,5 bodů za sezónu, a to jsme ještě z toho 3 body udělali jen proti Carlosi Morenovi. :-))
    Je to bída. Jenom toho Otakara nemůžu přinutit, aby se víc věnoval vlastní hře a nekonzumoval to, co tvoří na šachovnici vedle něho nadjá.

  6. Aleš
    18.03.2011 na 14:45 | #6

    Jirko, tak slabsi clanek jsem treba ja. Uvedom si, ze vy mate treba kolem 50%, ale kdo by to za vas na tech prvnich deskach hral? 😉

  7. Aleš
    18.03.2011 na 14:46 | #7

    Honzo, co ty vis, treba se blysknete a ty dve posledni kola zariznete. Budu drzet palce.

  8. OTA
    18.03.2011 na 15:35 | #8

    Mňo asi ve dvou případech jsem tam měl remis a určitě dvakrát jsem mohl vyhrát. To jsou 3. body ztracený mou nepozorností. To ale všechno patří k šachům.
    Pořád to říkám:Hrajeme proto, že nás to baví. Když si dobře zahrajem, tak je to super. Výhra už je jen ozdoba!

  9. Aleš
    18.03.2011 na 16:02 | #9

    Přesně tak, jak píše OTA.
    Btw…já mám tolik bodů získaných soupeřovou nepozorností, že nebýt toho, uhrál jsem letos 0% 😉

  10. Honza
    19.03.2011 na 09:17 | #10

    @Aleš
    Dneska jsem koukal na tabulku po 8.kole, při dobré konstelaci a samozřejmě
    i díky Béčku, by nám hohl stačit vyhrát jeden zápas, abychom se vyšplhali
    na čtvrté místo od zadu. V tom jsou ty družstva nádherný…

  11. Zvonimír
    23.03.2011 na 13:44 | #11

    Ahoj kluci z béčka! Držím vám palce! Bojujte jako lvi! Dnes budete bojovat ani ne tak za sebe, už jste v pohodě, jako spíše za céčko, které moc potřebuje vaši podporu v boji o záchranu! Díky! Vy to pro nás jistě rádi uděláte!

  1. Žádné zpětné odkazy