Domů > Přebor Prahy > USK B – Vyšehrad F 2 : 6

USK B – Vyšehrad F 2 : 6

Uff, tak konečně to nebylo o fous! No, i když…

…i když možná by to tak bylo lepší 😉

S Vyšehradem se nám tradičně nehraje moc dobře, nejinak tomu bylo i tentokráte.
Možná trochu škoda, že jako B-éčko se už smiřujeme se sestupem do nižší skupiny a hrajeme v oslabené sestavě bez prvních dvou „desek“. Tady totiž šance na výhru i byla ;-).
Pojďme se na ty naše skvělé výkony vrhnout trochu detailněji:

1. Jirka Strahl.
Jirka dorazil trochu později a myslím, že si dobře zahrál. Někde získal i kvalitu za dva pěšce. Bohužel jsem moc nesledoval a konec už jsem neviděl. Když jsem odcházel, Měl už Jirka jenom věž proti střelci a tuším, že tři nebo čtyři pěšce. Soupeř měl o dva pěchy víc. Neviděl jsem, jak by to mohl Jirka vyhrát, spíše jsem se trochu bál, aby soupeř neprosadil převahu svých pěšáků. Nakonec ta plichta, Jirka asi jinak doplní své pocity.
První prkno je vždycky těžké. Myslím, že Jirkovi se zatím daří dosti slušně za A i za B. Něco bys nás měl naučit, Jiříku!

2. Dvořák B.
Černé a klasické zahájení… 😉
Nějak to byla remíza, kterou i soupeř nabízel. Bohužel ji nabízel moc brzo, takže bylo moudré rozhodnutí ještě chvílu hrát. Asi tam byla další nabídka remízy, pčípadně by ji soupeř vzal, v případě nabídky. To se ale nestalo a najednou jsme měli o pěcha méně. Táta říkal, že ho dal úmyslně, ale pak to tam nějak úplně nezvládl. Poté se odporoučel ještě jeden pěch a bylo to na vzdání. Po zápase mi jeho soupeř říkal, že tohle je jeho první výhra a byl tak vůbec happy ;-). Škoda. Jakoby se Dvořákům letos dařilo jenom když hrají venku…

3. Košař
Milan předvedl svou klasickou partii. Milanovi se letos docela daří, ale o jeho šachové labilitě všici dobře víme, minimálně ta část USK, přivší z MF. Vypadalo to nadějně. Soupeř se totiž krapet opozdil a tak když si s Milanem podal ruku, měli jsme na hodinách přesně o 40 minut více času. Slušný benefit do začátku.
Milan rozehrál Sicilku a bylo vidět, že toto zahájení už trochu zná. Jeho soupeř hrál velice rychle.
Zřejmě zapracovala psychika a fakt, že náskok 40 minut je prostě bomba (né ta padavá a bouchající) a Milan začal vymýšlet…ptákoviny. Dlouho. Opravdu! Netrvalo to tak dlouho (cca 40 minut) a Milanových 40 minut navíc bylo v… prachu. Soupeř hrál rychle. Milan vymýšlel a vymýšlel, ale bohužel nic nevymyslel. Soupeř hrál rychle. Po čase to vlastně už vypadalo tak, že spíše náš hráč byl ten, kdo přišel pozdě… Myslím, že toto byla zasloužená Milanova prohra, soupeř hrál dobře, ale Milan si to hodně zavinil sám. Ale i tak, soupeř hrál dobře. A taky rychle. Hergot, zmínil jsem tady vůbec, že soupeř hrál rychle? Milane, škoda… příště to snad bude lepší a zařízneš nějaký dvojlitr…Dukla už se blíží ;-).

4.Dvořák A.
Opět černé. Zatím jsem letos nehrál ani jednou bílými. Že by nějaké znamení? No, ani mi to tolik nevadí. Soupeř hrál e4, takže můžete hádat, co jsem hrál za zahájení. Malá nápověda: Stejné zahájení, jako na druhém prkně se hrálo…že by náhoda? 😉 Soupeř, mladý kluk, jako většina z Vyšehradu, papírově jasně silnější, bylo vidět, že je přemýšlivý a přemýšlel. Poměrně dlouho, což mi dalo šanci „dejchat“. Nevím, jak moc mu moje hra sedla, nebo nesedla, ale mě se hrálo docela dobře. Byl jsem ve své pozici, trochu divočejší, nestejné rošády…Skryté hrozby na obou stranách. V 16.tahu jsem zahrál skvělý tah. Nějak jsem přehlídl jasný matový útok na svého krále a bylo vymalováno. Hezky jsem to odevzdal. Ještě jsem to nechal soupeře dotahat téměř až do matu, aby měl radost. Njn, nezadařilo se.

5.Ilkin
Ilkin hrál docela vyrovnanou hru, i když se mi zdálo jeho postavení s bílými o něco lepší. Rozhodně si mohl dobře zahrát a remíza tam snad byla. Pak jsem se chvíli nedíval a pak jsem se zase na chvílu podíval a Ilkin měl o dva pěchy méně. Netuším, kde se stala chyba, ale jen to potvrzuje Ilkinovu letošní hru a formu. Snad se Ilkin postupně otrká a pořádně to rozjede.

6.Šíša
Mírovi se letos moc nedaří. Přesto jeho partie nevypadala špatně. Získal pěšce, i když pozice taková nemastná neslaná. Nevím, jestli se Míra nechal trochu ukolébat materiální převahou, ale postupně se z nemastna neslana stala pozice okořeněná všelijakým harampádím, především zřejmě různými papričkami, zvaným chili… Zkrátka se trochu přiostřilo. Soupeř Mírovi zavazbil krále, rozbil králův kryt a nakonec i jeho samotného (rozuměj: krále). No i když asi i Zvóňa se po této partii mohl cítit krapet rozbitě. Škoda. Snad se to zlomí příště.

7.Roman
Romanovi se letos naopak daří celkem slušně, ostatně jako každý jiný rok. Ač soupeř elově silnější, podařilo se Romčovi získat jedinou výhru tohoto kola. Pravda, zpočátku stál na prohru, ztratil kvalitu, ale soupeř asi nevěděl, jak s tou převahou naložit, Roman to nevzdal a soupeře svým protiútokem zahnal na devátou řadu. Pěkné!

8.Jarda
Jarda měl z nás jediný elově srovnatelného soupeře a tedy i větší šanci na úspěch. Hrál jistě, nenechal nic náhodě a remíza byla doma. Neměl jsem moc možnost sledovat kvalitu hry a partie, ale možná tu byly i šance na výhru? Ale to je ono kdyby…

Jednotlivé desky:
Strahl 1/2
Dvořák B. 0
Košař 0
Dvořák A. 0
Aliev 0
Šíša 0
Roman. 1
Jarda 1/2

Čistě teoreticky tu byla šance na výhru, jak jsem psal na začátku. Možná né v této sestavě, ale objektivně tři poslední desky mohli vyhrát. Mít silnější předek, kdoví…

Každopádně díky všem, co přisli a příště se budu těšit ve Stř. 10.2. od 18:00 Proti Bohemce!

  1. Víťa
    07.02.2010 na 10:33 | #1

    Hmm, kdybych na poslední desce místo Jardy hrál já, mohli jsme mít o půl bodu méně 🙁

  2. Michal
    08.02.2010 na 17:28 | #2

    Rekl bych, ze sance na zachranu mate porad slusny (hadam, ze sestupuji tri?). Bude se nejspis rozhodovat ve vzajemnych soubojich s tymy ze spodu tabulky… Drzim palce 😉

  1. Žádné zpětné odkazy