Domů > Přebor Prahy > USK Praha B – TJ Bohemians F 4,5-3,5

USK Praha B – TJ Bohemians F 4,5-3,5

Tak,
málokdo zřejmě pochyboval o postupu, na druhou stranu byla Bohemka pro nás asi nejtěžším soupeřem a stát se mohlo cokoliv… Zákon schválnosti ale naštěstí nezafungoval a my úspěšně završili letošní sezónu „Béčka“, takměř po vzoru našeho veleúspěšného „Áčka“.

Soupeř začal v pěti, velmi záhy v šesti a pak ještě postupně dorazili jeho zbylí dva hráči.
Jako první de-facto jasný výsledek se vyrýsoval na 5. šachovnici, kde se „Kvasňovi“ podařilo pěkně přehrát soupeřku, která si s tím ale hlavu moc nelámala a ještě dávala Láďovi fóra v podobě poměrně častých cigár-pauz, kdy ji mezitím samosebou běžel čas…

Nicméně jako první dokončil svou partii pan Šilhavý. Tomu se letos moc nedaří a nejinak tomu bylo i tentokráte.
0-1

Po něm dokončil svou estrádu Láďa Kvasnička, který po celou dobu své soupeřce jasně naznačoval, „kdo je tady pánem“ a potvrdil tak v této sezóně svou neporazitelnost. Gratuluji!
1-1

A pak se chvíli hrálo. Na postup nám nyní již stačil pouze jeden, jediný bod. Ten ale nebylo tak úplně jasně a jistě vidět. Michal se na prvním prkně docela trápil, Košař stál hůř, Dvořák B. stál o něco lépe, ale výhra tam ještě také vidět nebyla. Dvořák A. hrál své „typicky divné“ šachy a mohlo to zkončit tak i tak. Roman hrál své pevné šachy a stál i o něco lépe, ale na výhru to také ještě nevypadalo. A na posledním prkně hrál Láďa Ondřej, který stál spíše hůře. No, bude to ještě zajímavé, říkal jsem si :-).

Pak se přišel na nás podívat Milan Vogl. Příjemně mě vůbec potěšil zájem ostatních hráčů, kteří se na nás přišli podívat (Karel, Jarda, Míra, Ota, Jirka, …). Bylo to moc fajn. Hezky jsem se na Milana usmál a pozdravil ho. Po chvíli jsem si všiml jeho lehce zmateného výrazu a i mě došlo, že to vlastně asi není divák, ale že měl vlastně hrát za áčko, které hrálo ve stejný den, ale až v dalekých Teplárnách… Pokusili jsme se dořešit logistiku s Milanem, který ještě mohl mít šanci to stihnout, poněvadž mi sdělil, že hrají až od šesti hodin, což bylo teda jen tak tak, ale ta šance tam možná byla, byť jen malá. To, že se nakonec stejně od šesti nehrálo, o tom psal už Jirka v hodnocení Áčka. No, stane se. Ještě že těch souběhů nebylo letos tolik jako minulé sezóny a že Áčku už o nic nešlo 🙂 A stejně vyhráli.

Ale zpět k Béčku, kde se stále hrálo a hrálo.
Michal stál spíše hůře, ale moc jsem to nestíhal sledovat, takže podrobnější info o jeho partii nechám na něm, určitě jí sem přiloží a okomentuje. Košař měl o pěcha méně a spíše jsem ho viděl prohraného. Táta to měl lepší. Já jsem vybojoval pěšce navíc, ale nedělal jsem si iluze, že to vydrží moc dlouho. Byla to taková zvláštní partie. Fritz mi to určitě zdrbne (právě to analyzuji, ale jsem teprve u 15. tahu), nicméně psychologicky jsem cítil, že to prostě nemůžu prohrát :-D.
Roman stál lépe, postupně zesiloval pozici. Naproti tomu Láďa Ondřej stál na prohru.

Nyní bylo tedy vidět, že ten druhý toliko potřebný bod dohromady nějak poskládáme, ale skoro to vypadalo, že bude problém toto kolo vyhrát. A jak to tedy nakonec dopadlo? Nejsem schopen dát dohromady v jakém pořadí to pak následovalo, ale byl to docela fofr. Největší brzda jsem byl tentokráte já. Byl jsem do své partie už natolik vtažen, že jsem téměř nevnímal okolí. Nicméně po dlouhé době hraní se začaly zapisovat další výsledky.
Košař prohrál. Nutno podotknout, že to neměl vůbec lehké, jeho soupeřku Lenku Havrdovou si pamatuji ještě ze školních let, kdy jsme spolu hráli na několika turnajích a většinou vyhrávala kategorie v „ženách“ a i celkově dosahovala hodně dobrých výsledků.
1-2

Dvořák Bohumil vyhrál. V koncovce měl o dva pěšce víc, ale ještě měl každý bělopolného střelce a jednoho pěšce k tomu. Musel dávat pozor, aby to náhodou soupeř ještě obětí střelce nezremizoval. Koncovku ale odehrál přesně a o zasloužený bod se tak připravit nenechal.
Nutno opět zmínit, že tátovi se letos dařilo více než jindy a též neprohrál ani jednou. Gratulka!
2-2

A postoupili jsme!!! 😉
Ale ještě se samosebou bojovalo dále.
Láďa Ondřej prohrál. Partii jsem moc nesledoval, takže netuším, jestli ho soupeř zkrátka jen přehrál, anebo Láďa někde udělal plundr. Každopádně že to má horší bylo vidět už hodně dlouho předtím.
2-3

Roman naopak vyhrál a potvrdil tak též perfektní letošní formu, kdy až na prohru ve třetím kole nic dalšího neprohrál a též sbíral cenné bodíky jeden za druhým. Opět odehrál svou typickou partii, kdy tak nějak polehounku střádal drobné výhody a postupně posiloval svou pozici, aby pak v závěru partie nedal soupeři žádnou šanci na nějaký obrat na jeho stranu :-). Gratuluji!
3-3

Michal to na prvním prkně též neměl moc jednoduché. Když jsem jeho pozici viděl naposledy, měl o lehkou figuru méně (!), asi za pěcha, což nebyla moc velká kompenzace. Vlastně jsem jeho partii tak nějak považoval spíše za prohranou, ale neměl jsem čas to nějak vidět do většího detailu. O to více mě pak překvapilo zjištění, že Michal nakonec vybojoval remízu. Zřejmě se vrhnul do bitevní vřavy s bojovým pokřikem na rtech ve stylu: „Milý soupeři, to ještě netušíš, že koncovky jsou mojí nejsilnější zbraní v celé šachové hře…“ 😉 Jestli ta remíza byla úspěch, nebo neúspěch, to už nechám na Michalovu zhodnocení.
A opět si neodpustím zmínku o celkovém výsledku, kdy Michal na první desce ani jednou neprohrál! Gratulka!
3,5-3,5

No, a jak jsem zmínil, žíznivce jsem tentokráte zdržoval já. Hrálo se do posledních minut na obou stranách. Už o nic nešlo, postup byl v kapse. Soupeř mi i sám nabízel remízu, v okamžiku, kdy jsem vybojoval toho pěcha. Ale tak nějak jsem si říkal, že by mě to pak mrzelo s ohledem na možnost uhrát 100%, což se mi ještě nikdy nepodařilo a zřejmě už ani nepodaří, takže další plán byl jasný. Bojovat do posledního dechu, i kdybych měl nakonec prohrát. Nutno říci, že na šachovnici jsem jistě dělal mnoho nepřesností a v závěru mohl soupeř vynutit výměnu dámy za dvě věže, kdy by mi nezbylo zřejmě nic jiného, než remíza věčným šachem, čehož si správně všiml například Jarda Veselý. Ještě ale uvidím, co najde Fritz. Nutno ale též podotknout a zdůraznit, že krom tohoto boje na šachovnici, který ke konci sledoval obrovský chumel diváků a jistě se leckdy i nejeden z nich za hlavu chytal, probíhal též souboj psychologický mezi mnou a mým soupeřem. A v něm jsem cítil svou převahu a proto i některé své tahy hodnotím jinak, než jak je vidí vševidoucí computer.
Nakonec jsem partii vyhrál rozhodujícím útokem na krále, nicméně největším pomocníkem bylo opravdu zase to pověstné štěstí, které mě tentokráte provázelo a neopustilo po celou dobu letošní sezóny. Proto ten výsledek.
Ještě zmíním, že soupeř po zkončení partie nějak rychle utekl, ani mi nepodepsal partiář… 😉

Celkem tedy výhra pro nás. Těsně, ale hlavní je ten postup 🙂
4,5-3,5

Michal 0,5
Milan 0
Dvořák B. 1
Šilhavý 0
Kvasňa 1
Dvořák A. 1
Roman 1
Láďa Ondřej 0

A odchod k poháru vytouženého pěnivého moku, kdy se téměř již pravidelná grupa vydala do Nuslí obšťastnit svou přítomností místní putyky. Připojil se ještě Jarda Veselý, škoda že Míra a Láďa nevydrželi až do konce a nebyli též.

Co dodat na závěr? Díky všem hráčům za skvělou a pravidelnou účast, chuť hrát a i za perfektní výsledky. Myslím, že se jedná opravdu o velmi vydařenou sezónu USK, kdy se všechna naše družstva dostala na nejvyšší místa, A, B postoupilo do 2.třídy a C to mělo jen o prsa.
Jako největší výhru ale nevnímám jen ten postup, především beru letošní sezónu úspěšnou právě proto, že se nám podařilo sestavit tři stabilní družstva, že jsme se vzájemně více poznali a tak nějak se oťukali, Láďa s Romanem dali dohromady webové stránky, které se slušně rozjely a já věřím, že si zkrátka všichni moc dobře zahráli.
Teď už jen začít trénovat na příští sezónu, to už asi takové boje na předních místech v tabulkách nebudou 😉

Na úplný závěr svého hodnocení ještě přidám informaci, že též vyrobím statistiku jako loni, jen ještě něvím, jestli i pro Áčko, nebo tentokráte pouze pro Béčko. Také bych chtěl poděkovat kapitánovi Béčka Romanovi Veselýmu za bezproblémovou organizaci a kapitánování a zmíním též poděkování Milošovi, který odehrál většinu zápasů, byť to tak na začátku původně asi ani tolik neplánoval. A samosebou díky vám všem za výkony a docházku, to jsem už ale zmínil výše.

  1. Víťa
    04.04.2009 na 23:39 | #1

    Huáá, sú tady první s gratulací. Tož Grtka synci!

  2. JStrahl
    05.04.2009 na 17:08 | #2

    Aleši, udělej statistiku i pro áčko. Díky.

  3. JStrahl
    05.04.2009 na 19:11 | #3

    Malé upřesnění.
    1.Když jsme dorazili, tak jste vedli 2-1. Zrovna vyhrál táta. Vím to, protože na ostatních deskách to nevypadalo nic-moc, ale už jsem viděl zapsaný 2 postupové body! A teprve následně to ukončil Košař.
    2.Michal byl prohranej, což i přiznal. Pomohl mu soupeř. Ale ne zase tolik, jako Otovi.
    3.Když jsme přišli, tak jedině Roman Veselý a ty jste vypadali, že byste mohli udělat bod. Takže jsme vypadalo to na 4:4.

  4. michal
    05.04.2009 na 21:08 | #4

    Jsem byl vyhranej. Jasně jsem ho přhrával. Pak akorát vytáhnul z rukávu jednu náhodnou (byt vyhrávající) kombinaci, aby se poté zas uchýlil k pasivitě.

  5. Miloš
    06.04.2009 na 09:48 | #5

    Dík za hezkou reportáž. Pochvalu všem až osobně. Jen bych chtěl poopravit Aleše: nemyslím si, že pan Šilhavý hrál letos špatně. Z dřívějška ho neznám a nemůžu porovnávat, ale připadá mi, že hrál dobře. Má elo 1655 a jeho hra tomu odpovídala, možná měl i záblesky trochu lepší. Že všichni ostatní hráli výborně a nasadili laťku tak vysoko je jiná věc. Jsem spíš smutnej z toho, že se nedařilo Leošovi. Znám ho jako pevného hráče, kterej zná jen výhry a remízy. Slušelo by mu elo tak 1800. Asi je znát, že poslední roky moc nehraje.

    Doufám, že až se Romanovi trochu uleví v práci, zhodnotí náš výkon z pozice kapitána. Třeba se to povede ústně na společném setkání. Pro mě je nejdůležitější, že se podařilo dát dohromady dobrou partu, která přesahuje obrysy jednotlivých družstev. Jsem moc rád, že se mezi lidmi, které jsem viděl pětkrát v životě, cítím jako mezi dobrými kamarády. Ten soutěžní úspěch je jen sladká odměna za fajn sezónou, která začínala už na konci léta.

    Hoďte někdo nějakej termín, kdy se to bude hodit co nejvíc lidem a kromě všech hráčů můžeme pozvat i kamarády, kteří nám drželi palce a třeba pošilhávají po příští sezóně u nás. A byl bych rád, aby se mezi námi víc chytil právě Leoš a napravil si blbou náladu.

  6. OTA
    06.04.2009 na 12:29 | #6

    @Miloš
    To je správný zhodnocení sezony. Sice jsme se před tím vubec neznali, ale nějakou podivnou náhodou se vytvořila super parta. Skoro všechno, na co jsme šáhli, tak se nám povedlo. Ale i kdyby ty výsledky byly pod psa, tak to za tu zábavu stálo.
    Z prvních zápasů jsem zdrhal hned jak jsem dohrál a k závěru soutěže už jsem odcházel až na konci s posledníma šachystama. A to se mě ještě vubec nechtělo.

  7. Láďa
    06.04.2009 na 20:51 | #7

    Velmi pěkně napsáno! Taky gratuluji k famózní sezóně! Mám velkou radost z postupu a z toho jak se všem dařilo. Vlastně je to poprvé, co jsem bojoval o postup a hned se to povedlo. Příští sezónu konečně dostaneme slušnější soupeře :-). Boj o postup, to bude konečně ta pravá výzva :-).

  1. Žádné zpětné odkazy