Domů > Přebor Prahy > SK Oaza Praha E – USK Praha A 0-8

SK Oaza Praha E – USK Praha A 0-8

Ani nemusím psát jednotlivé výsledky. Převálcovali jsme je. Poznamenávám, že to bylo bez kontumací.

Dnes jenom chronologicky a některé perličky.
Dvě hodiny se nic nedělo. Potom první skončil kapitán, následoval rychle Košař, Veselý Jaroslav, Macháček. Pátý nejdůležitější bod získal Šíša. A následovalo utrpení, které skončilo až kolem 22,30 hodin. Šercl vyhrál a zůstal Michal Veselský a Ivan Procházka, který nás potrápil až do konce a matil 2 střelci.
Musím se vrátit ale k partii Michala. Dění na šachovnici v tomto případě nebylo zase až tak moc pro mě zajímavé. Michal zatlačil soupeře do časovky, kdy měl cca 6 minut proti jeho 1,5 minutě; následně měl Michal 2,5 minuty proti jeho 10 vteřinám. Soupeř jako bílý měl udělat ještě 2 tahy a Michal jako černý ještě 3 tahy. Důležité je také, že Michal již tradičně při soupeřově časové tísni schová partiář a začne zapisovat na koleni. Soupeř již nestačil ani odškrtávat tahy a rozhodčí-soupeřův kapitán byl naštěstí naprosto nečinný! Najednou se Michal hluboce zamyslel-hledal nějaký „špinavý trik“, jak by to zkomplikoval a soupeře shodil, nebo získal definitivní výhodu- a viděl jsem, že zapomněl na čas. Snažil jsem se Michala hypnotizovat, ale bylo to na nic. Při času 10 vteřin proti 10 vteřinám a nečinnosti Michala jsem to nevydržel a utekl jsem od partie na druhý konec místnosti. Najednou začaly lítat figurky. Michal se nějakým zázrakem probral, ale bylo už pozdě. Vrátil jsem se k partii a vidím, že Michal je spadlej a právě provádí pravděpodobně 30. tah a dopisuje partiář (tentokrát si jej ale nesmyslně pokládá na stůl-čili soupeř vidí, že oba dva sice mají splněno 30 tahů, ale Michalovi na hodinách svítí mínus-čili je spadlej!). Vyklepaný soupeř se dotazem na nereagujícího Michala ujistí, že má splněný limit, NEREKLAMUJE překročení času a rychle provádí svůj 31. tah, kterým obětuje kvalitu a prohrává defacto partii.
PS. 1) Partiář můžete schovat před soupeřem, ale musí být viditelný pro rozhodčího. Takže pokud rozhodčí požádá, aby oba dva hráči zapisovali na stole, aby viděl současně na oba partiáře, nelze nevyhovět pod sankcí od rozhodčího.
2) Fatální chyba soupeře, na kterou Vás každý rok upozorňuji. VŽDY, i pokud si nejste jistí, REKLAMUJTE! Sankce za to, že nemáte pravdu jsou v tomto případě zanedbatelné. Při reklamaci překročení času a nezapisování partie oběma hráči (v tomto případě ani rozhodčím), by musel rozhodčí zastavit hodiny a přistoupit k rekonstrukci partie, při které by se prokázalo, že Michal čas opravdu překročil.
PPS. Ale zvěrstva se dějí nejen v naší III. třídě, ale nyní jsem se dozvěděl, že i v Přeboru si hráči „světové“ třídy (v tomto případě DDM Praha 6) spletou směr postupu pěšce a ve snaze, co nejdříve dosáhnout proměny, začnou postupovat k tomu konci šachovnice, který je neblíže.

  1. michal
    03.02.2009 na 13:06 | #1

    Jsem se neprobral pozdě 🙂 Soupeři zbývaly do kontroly dva tahy. Já měl času relativně dost, tak jsem hledal, jak to v mírně lepší pozici zlomit ve svůj prospěch… Asi jsem se trochu zahloubal, protože letmý pohled na hodiny ukázal čas 0:04 (v sekundách). Rychle jsem zahrál dva tahy ve forsírované variantě a rozladěně sledoval prakticky vyrovnanou pozici. Další šok přišel, když mi o pár vteřin později došlo, že… jsem černý!!! V momentě, kdy jemu zbývaly tahy dva, já měl udělat ještě tři. Rychle jsem zahrál první tah co mě napadl (shodou okolností asi nejlepší v pozici – nejspíš bych u těch šachů neměl tolik přemýšlet 🙂 a nasadil „poker face“. Soupeř evidentně ještě rozdýchával časovou tíseň a vůbec ho nenapadlo, že bych to mohl být já, kdo „spadnul“.
    Pak už jsem na něj – slovy Oty – „vlítnul a bylo vymalováno…“ 😉

  2. Víťa
    04.02.2009 na 13:10 | #2

    Hlavně pořádně a odpovědně trénujte chlapci, den D se blíží 🙂

  3. Jirka
    04.02.2009 na 15:09 | #3

    @Víťa
    1. Pane Víťo, dne 25. 2. 2009 hrajete s Oázou. Pochlubte se potom tady, jak to dopadlo. Výsledky soupeřů totiž moc nesledujeme, protože víme, že nám stačí všechno vyhrát.
    2. S tím tréninkem to bude horší. To víte, ten nejhorší z nás-Otakar Macháček-má 4 body ze 4 zápasů, a to se mi potom ho nedaří přinutit k tréninku. Mimochodem budu se snažit, aby Otakar ve vzájemném zápase „vyšel“ na Vás. JStrahl.

  4. JStrahl
    05.02.2009 na 18:00 | #4

    Musím se Michalovi omluvit, protože podle pravidel vlastně „spadlej“ nebyl. Viz:
    „6.9. Praporek se považuje za spadlý, když tento fakt zjistí rozhodčí nebo když jeden z hráčů pád praporku oprávněně reklamuje.“

  5. Víťa
    05.02.2009 na 23:43 | #5

    @Jirka
    jj, vyhrál u vás podzimní turnaj. Já se svým elem jsem úplně v klidu. Hlavně že mne mine Míra Šíša :-).
    P.S. Co dělá USK“A“ ve třetí třídě? Nemělo předloni postupovat do jedničky?

    V. Vohralík

  6. Víťa
    26.02.2009 na 00:47 | #6

    No 8-0 nad manšaftem, který to hraje hlavně pro radost – to v pohodě zvládne i Radlické „C“ !!! Tady není proč se vychloubat!!!

  7. Víťa
    26.02.2009 na 00:51 | #7

    @Jirka
    – 0 , líp už to nešlo

  1. Žádné zpětné odkazy