Domů > Různé > Dukla C – USK A

Dukla C – USK A

Dnešek nabídl vedle zápasu Sparty s Chelsea a Viktorky s Neapolí také prestižní duel USK s Duklou, se kterou jsme změřili síly už podruhé v sezóně.

Béčko Dukly nám nadělilo nášup 6,5:1,5, takže rozhodně bylo co odvádět.
Utkání předcházely složité domluvy s naším béčkem kvůli kolizi. Béčku navíc chybělo několik hráčů základu a řešilo se, za koho nastoupí Peter Vass. Jelikož postupně odpadli všichni možní náhradníci za Petera, dostalo nakonec přednost áčko. Na Kuláťák jsme tak jeli připraveni se nadechnout k boji o záchranu.
Na tomto místě patří dík Alešovi, který s rozdělením souhlasil a vrhl se kormidlovat naší druhou, pouze šestičlennou osmiveslici proti Rapidu.

Zápas se rozjel vcelku bez problémů. Už podruhé nám pískala paní Doležalová (poprvé na Bohemce). Vzpomněl jsem si na kiks Jirky Paprska a doufal, že tentokrát nám štěstena ukáže svoji druhou tvář.

Hned v sedmém tahu mi soupeř nabízí remízu. Jako bílý má mírnou prostorovou převahu, ale moje pozice je flexibilní. Chvíli uvažuju, že bych ji i vzal, soupeř má zatím 3/4, ale nechce se mi podlamovat bojovou morálku týmu. Navíc mi naskočí béčko, které trpí v šesti… Hraje se dál.
Jirkův soupeř obětuje proti jeho klasickému systému pěšce, ale nezdá se, že by za něj měl úplnou kompenzaci.
Ota stojí černými ze zahájení o trochu pasivněji, ale pořád je to teprve začátek.
Karel hraje Marshala na kterého se připravoval půl dne Peter, než jsem mu sdělil, že na něj vyjde až páté prkno.
Peter má zajímavou pozici, kde soupeř disponuje středovými pěšci d4-e5, zatímco černí d+e pěšci už jsou pryč. Zda se stanou středoví pěšci devizou bílého, nebo je černý úspěšně podminuje, ukáží až další tahy.
Jirka Řehák hraje proti Pircovce. Volí neobvyklý postup, kterým soupeře zaskočí. Posléze mu však nepřesným pokračováním umožňuje vyrovnat, černé figury okupují střed a záhy přichází překvapivý tah … a Jirka má problémy.
rehak01
černý na tahu

Milanovu pozici vidím poprvé, když má o dva pěšce míň, ale nepříjemně aktivní figury v čele s dvojicí střelců. Nicméně poziční převaha odpovídá spíš jednomu pěšci než dvěma.
Pepa opět hraje bez bázně a hany a hledá, jak pozici zkomplikovat:
smizansky03

V pozici na diagramu nachází zajímavé e6!? a získává iniciativu za pěšce.

Po nějakém čase mi říká Ota, že už pár tahů bojuje akorát o remízu, což je při jeho vrozeném optimismu dost špatné znamení. V koncovce má o pěšce méně, a stěžuje si, že už zase dostal silného soupeře 2100+. Nezbývá než mu v zápise z utkání ukázat, že v tom není sám 🙂
Bohužel ani demonstrace zápisu nepomáhá a Ota skutečně o něco později kapituluje. 1-0
Druhým neštastníkem se pak stává Pepa Smižanský, který měl partii, jak ukázala pozápasová analýza, nejspíš vyhranou, ale nenašel nejlepší pokračování. 2-0
Peterova partie končí remízou. Spokojen není, tvrdí, že prošel kolem nějakých možností. 2,5-0,5

Mě však zaměstnává vlastní partie, takže o výsledcích v daný moment ani nevím. Tlak v pozici se postupně stupňuje a oba se dostáváme do časové tísně:
veselsky03
po 28. f3-f4
Sahám vedle a místo střelcem beru 28… Jxd5? – a prstová chyba mě bude stát partii: 29.exd5 přemýšlím asi 7 minut a když mi zbývají necelé 4 minuty, nabídne soupeř podruhé remízu. Teď už není nad čím dumat. V duchu děkuji hráči Dukly, který mu neustále šuškal do ucha, že plichta stačí. 3-1

V tuto chvíli stojí Jirka Paprsek pořád s pěšcem víc a zdá se, že je šance koncovku D+V dotáhnout do zdárného konce. Taky Karel si udržel pěšce navíc. Chvíli mu sice do pozice foukalo po bílých polích, ale nyní už jsou útočné možnosti černého eliminovány.
Jirka Řehák stojí s dvěma pěšci méně a nevypadá to moc dobře.
Milan hraje dámskou koncovku, která se zdá být remízová.

Jirka Ř. nakonec končí neslavně, poté, co mu soupeř obětoval v zahájení, tahal celou partii za kratší konec. 4-1
V tuto chvíli se pozice láme u Milana:
vogl01
Doufám, že je diagram správně, nejsem si jist. Milan hraje Dc7+, což se může zdát jako chyba. Po Df7+ se vyměnily dámy a Milan po Kd4 nestihl dobrat oba bílé pěšce. 5-1
Přitom po výměně dam mohl snadno vyhrát… Holt se projevila únava po nemoci a herní pauza. Každopádně Milanův herní projev působil sympaticky.

Už je vymalováno. Další na řadě je Paprsek. Pozice vypadá zhruba následovně:
strahl05
Bílý má minutu třicet proti minutě černého a čtyři tahy do kontroly. Paprsek rychle blicá, ale na rozdíl od soupeře si neodškrtává tahy. Černý se chytá poslední šance a rozbíhá f-pěšce. Nakonec s ním sebere na g2. Paprsek neváhá a bere Kxg2?? Teprve nyní pod matem zjišťuje, kolikátý je tah (44.). Bohužel po Bohemce další Paprskova školácká chyba 🙁 Evidentně mu nesedí suterén – na Bohemce jsme byli také pod zemí… 6-1.
Naši čest zachraňuje Karel. Koncovku si pohlídá a soupeře k ničemu nepouští 6-2.

Brrr… Hodně smolný zápas. Stačilo, aby vyhráli Milan s Jirkou. Hodně nadějný byl i Pepa a Peter. Někdy se to prostě sejde. Zítra je trénink, potřebujeme ho jako sůl 🙂

Na závěr ještě na spravení chuťi Karlova partie, kterou poslal. Pěkný „profesorský“ výkon.

  1. Víťa
    15.02.2013 na 15:37 | #1

    Což tak pánové zkusit třeba housle. Horší by to nebylo a navíc hudba povznáší…:-(

  2. Michal
    16.02.2013 na 12:28 | #2

    @Víťa
    V tvém příspěvku je kousek pravdy. Myslím, že některým z nás chyběl hudební doprovod, na nějž jsme zvyklí z domácích zápasů 😛

    Jinak ještě opravuju u Milanovy koncovky: Byla tam pouze remíza. Po 1…Dc7+ 2.Df7+ Dxf7+ 3. Kxf7 h5 4.gxh5 gxh5 postaví černý dámu a bílý následně dotáhne pěšce pouze na sedmou řadu, ovšem jelikož jde o f-sloupec nelze pěšce sebrat. Když jsem si připravoval diagram s pozicí v pustil jsem na to Rybku a ta po výměně dam hlásila +10, takže jsem jí uvěřil 🙂

    Je překvapující, že tvrdošíjně trvá na +10 i v klasické pozici s bílým pěšcem na f7 a nedokáže rychle prokouknout skutečný stav věcí…

  1. Žádné zpětné odkazy